81-godišnjak iz Montane
29

Amerikanac stvarao hibridne ovce za trofejni lov, tkivo ilegalno uvozio iz centralne Azije

N. Ž.
Marco Polo ovce (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Marco Polo ovce (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Arthur Schubarth iz američke savezne države Montane je osuđen na šest mjeseci zatvora, te kažnjen s 20.000 dolara, zbog stvaranja hibridnih ovaca koje je prodavao lovcima, koji su ove životinje koristili za trofejni lov.

Prema navodima presude, Schubarth je, zajedno s još pet osoba, ilegalno uvozio tkivo i testise ovaca zvanih "Marco Polo", kako bi stvarao "hibridne ovce" i prodavao ih lovcima u SAD-u.

Ova vrsta stoke je poznata po svojoj veličini, imajući u vidu da mogu biti teške do 136 kilograma te imati uvijene rogove dužine do metar i pol.

Schubarth je prihvatio krivicu i rekao da mu je žao zbog onoga što je uradio, dok je njegov advokat rekao da nije bio u potpunosti svjestan šta radi, te da je uradio nešto što niko drugi nije mogao, kreirajući svoju hibridnu vrstu ovce koju je nazvao Kralj planina iz Montane (Montana Mountain King, engl.).

Sud je, uzimajući u obzir da je Schubarth 81-godišnjak, dao manju kaznu, ali je istaknuto da je on morao ići u zatvor kako bi se "obeshrabrili drugi koji bi željeli stvarati hibridne životinje", čime bi se, prema riječima suda, "značajno promijenila genetska slika" životinja u SAD-u i šire.

Inače, Marco Polo ovce se većinom nalaze u centralnoj Aziji, odnosno u Kirgistanu, Afganistanu, Pakistanu, Tadžikistanu i Kini. Žive na velikim nadmorskim visinama, a procjene kažu da ih ima oko 10.000 na svijetu, duplo manje nego što je to bio slučaj 1973. godine.