Jačanje odbrane Evrope
6

Amerikanci dali zeleno svjetlo: Izrael prodaje Njemačkoj raketni sistem Arrow 3

V. K.
Raketni sistem Arrow 3 tokom jednog od ranijih testiranja (Screenshot: Twitter)
Raketni sistem Arrow 3 tokom jednog od ranijih testiranja (Screenshot: Twitter)
Sjedinjene Američke Države donijele su odluku kojom Izrael dobija dozvolu za prodaju raketnog odbrambenog sistema Arrow 3 Njemačkoj, što bi trebao predstavljati najveći ugovor o naoružavanju u historiji Izraela.

Dogovor koji je ocijenjen kao historijski procijenjen na vrijednost od četiri milijarde eura, a američki State Department o ovom odobrenju obavijestio je ministra odbrane Izraela Yoava Gallanta kao i niz drugih izraelskih zvaničnika.

"Raketni odbrambeni sistem Arrow 3 dizajniran je za presretanje balističkih projektila izvan atmosfere što ga čini odbrambenim raketnim sistemom dugog dometa", piše Jerusalem Post.

Povodom dogovora oglasilo se i Ministarstvo odbrane koje je poručilo kako je Arrow 3 najbolji presretač koji se nalazi na tržištu.

"Sa svojim izuzetnim sposobnostima presretanja velikog dometa, na visinama iznad atmosfere, on je najbolji presretač svoje vrste. Sistem koristi pristup 'hit-to-kill' za presretanje dolazećih prijetnji. Sistem Arrow 3 zajednički su razvili o koproducirali Izraelska organizacija za odbranu od raketa i Američka agencija za raketnu odbranu", navodi se.

Prema pisanju Jerusalem Posta, Izrael i Njemačka će organizovati ceremoniju potpisivanja ugovora kako bi obilježili odobravanje sporazuma.

Ministar odbrane Izraela Yoav Gallant izjavio je kako je odluka da Njemačka kupi izraelski raketni sistem izuzetno važna.

"Ovo će doprinijeti izraelskoj ekonomiji. Također, posebno je značajno za svakog Jevreja da Njemačka kupi izraelski odbrambeni sistem. Arrow 3 je revolucionarni sistem, najnapredniji te vrste u svijetu i ojačava snagu protivzračne odbrane Izraela, a uskoro i Evrope", poručio je Gallant.

Kako piše Taggeschau, Odbori za budžet i odbranu u Bundestagu glasali su za kupovinu ovog sistema još u junu. Kupovina će biti finansirana iz specijalnog fonda vrijednog 100 milijardi eura koji je formiran i odobren kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Sistem Arrow 2 u Njemačkoj trebao bi postati operativan do kraja 2025. godine te će postati dio evropskog sistema protivzračne odbrane.

"Arrow 3 je zajednički proizvod SAD -ai Izraela. Razvili su ga IAI i Boeing. Može da obara mete na visinama do 100 kilometara, uništavajući neprijateljske projektile dugog i srednjeg dometa u i iznad Zemljine atmosfere", zaključuje njemački medij.