Uprkos upozorenjima
162

Amerikanci Izraelu šalju protivraketni sistem i vojnike da ih zaštite od iranskog napada

A. L.
Foto: U.S. Department of Defense
Foto: U.S. Department of Defense
Pentagon je rekao da će poslati terminalsku bateriju i vojnike u Izrael, iako je Iran u nedjelju upozorio Washington da drži američke vojne snage podalje od Izraela.

General major Pat Ryder, glasnogovornik Pentagona, rekao je u izjavi da je ministar odbrane Lloyd Austin odobrio raspoređivanje THAAD baterije prema uputama predsjednika Joea Bidena.

Sistem će pomoći u jačanju izraelske protivvazdušne odbrane nakon iranskih raketnih napada na Izrael u aprilu i oktobru, navodi se u saopštenju.

"Ova akcija naglašava čvrstu predanost Sjedinjenih Država obrani Izraela i odbrani Amerikanaca u Izraelu od bilo kakvih daljnjih napada Irana balističkim projektilima", rekao je Ryder.

Iranski ministar vanjskih poslova Abbasom Araghchijem upozorio je ranije na objavi preko mreže X da Teheran nema crvene linije u odbrani svog naroda i interesa.

Nije odmah bilo jasno odakle dolazi THAAD baterija. SAD su rasporedile jednu od baterija na Bliskom istoku zajedno s dodatnim bataljonima Patriot kako bi pojačale zaštitu američkih snaga u regiji krajem prošle godine nakon napada Hamasovih snaga na Izrael 7. oktobra 2023.

Prije toga, SAD su poslale THAAD bateriju u Izrael 2019. godine na obuku. Prema aprilskom izvještaju Kongresne istraživačke službe, vojska ima sedam THAAD baterija.

Svaki THAAD napredni odbrambeni sistem sastoji se od šest lansera montiranih na kamione, 48 presretača i radio i radarske opreme, za koju je potrebno 95 vojnika.

Baterija se smatra komplementarnim sistemom Patriota, ali može braniti šire područje, sa sposobnošću gađanja ciljeva na udaljenostima od 150 do 200 kilometara.

Vjeruje se da Izrael priprema vojni odgovor na iranski napad 1. oktobra, kada je ispalio otprilike 180 projektila na Izrael.