Raskrinkana propaganda
26

Amerikanci kažu da nema dokaza za izraelske tvrdnje o bunkeru ispod bolnice u Bejrutu

F. H.
Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je u srijedu da nije vidio nikakve dokaze o skrivenom novcu Hezbolaha ispod bolnice Salah u južnom Bejrutu.

Austin je novinarima u Rimu dodao da će "Washington nastaviti raditi s Izraelom na dobivanju detaljnih informacija", prenosi Reuters.

Izraelska vojska saopćila je u ponedjeljak da Hezbolah skriva stotine miliona dolara u gotovini i zlatu u bunkeru izgrađenom ispod bolnice Sahel u Bejrutu.

U utorak su novinari brojnih svjetskih medijskih kuća ušli u bolnicu Salah i dobili neograničen pristup te su utvrdili da ne postoje bilo kakve sumnjive prostorije ili tajni bunker.

"U ovom trenutku nismo vidjeli nikakve dokaze o tome, ali kao što znate, nastavit ćemo surađivati ​​s našim izraelskim kolegama kako bismo dobili bolje informacije o tome što tačno traže", kazao je Austin.

Fadi Alama, libanski zastupnik pokreta Amal i direktor bolnice Sahel, koja je bila meta izraelske vojske, rekao je za Reuters da Izrael promiče lažne optužbe i klevete te je pozvao libansku vojsku da posjeti bolnicu i pokaže da nema ništa osim operacijskih sala, pacijenata i mrtvačnice.

U izjavi emitiranoj na televiziji, glasnogovornik vojske Daniel Hagari rekao je da je Hassan Nasrallah, bivši generalni sekretar Hezbolaha, kojeg je Izrael ubio prošlog mjeseca, naredio izgradnju bunkera namijenjenog dugotrajnom boravku.

Izrael je ranije tvrdio za bolnice u Pojasu Gaze da se ispod njih nalaze tuneli Hamasa i pravljene su slične animacije, ali nakon ulaska vojske u bolnice i uništavanja bolnica nisu prikazani tuneli ispod njih.