Ključna pomorska ruta
72

Amerikanci optužili Iran da je duboko upleten u napade u Crvenom moru

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Američke države su optužile Iran da je duboko umiješan u napade koji su izvedeni u Crvenom moru. Odgovornost za napade su preuzeli jemenski Huti, koji su naveli da napadaju samo brodove povezane sa Izraelom i koji idu u izraelske luke.

Glasnogovornica Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson kaže u izjavi da je Iran pomogao u planiranju i osigurao obavještajne podatke za nedavni niz napada Hutija na komercijalne brodove.

"Nemamo razloga vjerovati da Iran pokušava odvratiti Hutije od ovog nepromišljenog ponašanja", rekla je Watson.

Jemenska skupina izvodi napade na, kako kaže, brodove povezane s Izraelom, a njihova je prijetnja poslala mnoštvo brodova namijenjenih Sueskom kanalu umjesto oko vrha Afrike.

Huti su obećali da će nastaviti sa napadima dok se ne uspostavi održivo primirje u Gazi i zaprijetili su snažnim odgovorom ukoliko neka od susjednih država dopusti da se njen zračni prostor koristi za napade na teritoriju Jemena.

Zbog napada Huta, izraelska luka na Crvenom moru Eilat je gotovo prestala sa funkcionisanjem. Američki brodovi su u nekoliko navrata obarali rakete i dronove upućene prema Izraelu.

Kao odgovor, SAD je okupio međunarodnu koaliciju za suprotstavljanje Hutijima koja će pokušati da uspostavi kontrolu nad Crvenim morem.