Šokirani snimkom
65

Amerikanci otkazali sastanak sa Izraelcima o Iranu jer ih je Netanyahu javno kritikovao

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bijela kuća otkazala je američko-izraelski sastanak na visokom nivou o Iranu koji je bio zakazan za četvrtak nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak objavio video u kojem tvrdi da SAD uskraćuju vojnu pomoć, rekli su za Axios dva američka zvaničnika.

Najviši savjetnici predsjednika Joe Bidena bili su razbješnjeni snimkom, poruku koju je američki diplomata Amos Hochstein lisčno dostavio Netanyahuu na sastanku nekoliko sati nakon što je objavljen, istakla su dva američka i izraelska izvora.

Bijela kuća je odlučila otići korak dalje tako što je otkazala sastanak u četvrtak.

"Ova odluka jasno daje do znanja da postoje posljedice za izvođenje takvih vratolomija", rekao je američki zvaničnik.

"Amerikanci su ljuti. Bibiin video je napravio veliku štetu", rekao je visoki izraelski zvaničnik, koristeći nadimak za Netanyahua.

Govoreći na engleskom, Netanyahu je u video snimku izjavio da je "nezamislivo da je u proteklih nekoliko mjeseci administracija zadržala oružje i municiju Izraelu".

U javnosti je Bijela kuća izrazila zbunjenost. Sekretar za štampu Karine Jean-Pierre napomenula je da je samo jedna pošiljka oružja bila pauzirana od početka rata, dok su milijarde dolara oružja tekle nesmetano.

"Mi zaista ne znamo o čemu priča", rekla je ona.

Prema navodima još jednog američkog zvaničnika koji je govorio za Axios Biden tim je ljut i šokiran Netanyahuovom nezahvalnošću.

Bidenovi najviši savjetnici odlučili su otkazati strateški dijalog o Iranu, koji je trebao uključivati ​​sate sastanaka sa zvaničnicima State Departmenta, Pentagona i američkih obavještajnih agencija, zajedno sa njihovim izraelskim kolegama.