U sklopu plana NATO-a
79

Amerikanci poslali borbene avione F-15 bliže ruskoj granici

D. B.
Washington je poslao svoje borbene aviona F-15 u Rumuniju kako bi patrolirali nebom blizu granica Rusije, a to je dio NATO-ve misije osmišljene za odbijanje Muskve od regije Crnog mora i Ukrajine.

Borbeni avioni F-15E Strike Eagle su sletjeli na aerodrom Campia Turzli u centralnom dijelu Rumunije u srijedu, a patrolirat će nebom tako što će polijetati iz baze u blizini obale Crnog mora zajedno rumunskim ratnim avionima i italijanskim Eurofighter Typhoon avionima, saopćio je NATO.

Dolazak američkih aviona doprinosi zapadnom vojnom bloku, rekao je birgadir genera Joel Carey.

"Mogućnost da brzo pošaljemo savezničke snage da podrže NATO je ključna u našoj spremnosti te pokazuje agilnost snaga", dodao je on.

NATO je 2014. godine pojačao nadzorne letove i zračne patrole blizu ruskih zapadnih granica.

Osim toga, NATO i Rusija se međusobno pomno prate, a također su se optuživali za opasne manevre u zraku. Ruska državna agencija za civilnu avijaciju je saopćila ovog mjeseca da je ruski putnički avion, koji je letio iznad Crnog mora, bio primoran da iznenada promijeni visinu zbog NATO-vog špijunskog aviona koji je letio blizu.

Tenzije između Rusije i NATO-a su povećane u proteklim sedmicama, zapadnjački zvaničnici i mediji tvrde da Moskva okuplja trupe i vojnu opremu zbog moguće invazije na Ukrajinu. Tokom sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u utorak, generalni sekretar NATO-a Jens Soltenberg je rekao da će "svaka naredna agresija protiv Ukrajine imati teške posljedice".

Rusija je nekoliko puta odbacila navode o napadu na Ukrajinu. Predsjednik Vladimir Putin je kazao je Moskva traži garancije da NATO neće približiti svoju vojnu infrastrukturu ruskim granicama.