Polovina pošiljke
4

Amerikanci prekinuli blokadu i nastavili Izraelu isporučivati teške bombe

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Bidenova administracija oslobodila je otprilike polovicu pošiljke teških bomb,i koje je zadržala od Izraela od maja, zbog zabrinutosti da će ih IDF koristiti u gusto naseljenim područjima Gaze, rekao je američki dužnosnik za The Times of Israel.

U maju je Bijela kuća objavila odluku da uskrati isporuku 1.800 bombi od 2.000 funti i 1.700 bombi od 500 funti, a američki predsjednik Joe Biden zaprijetio je zamrzavanjem dodatnog ofazivnog oružja ako Izrael pokrene veliku vojnu ofanzivu u najjužnijem gradu Gaze Rafahu gdje se u to vrijeme sklonilo preko milion Palestinaca.

Izrael je tvrdio da je prilagodio svoje operacije kako bi odgovorio na zabrinutost administracije zbog masovnih civilnih žrtava, a strane su bile na putu da riješe problem zadržane pošiljke, rekao je izraelski dužnosnik za The Times of Israel.

No prošlog mjeseca Netanyahu je javno ustvrdio da su SAD usvojile širu politiku uskraćivanja isporuka oružja iz Izraela, što je razbjesnilo Bidenovu administraciju i unazadilo napore da se barem djelomično oslobodi zadržana isporuka bombi velike težine, prema izraelskom dužnosniku.

Ministar odbrane Yoav Gallant i drugi dužnosnici iz njegova ureda uspjeli su izgladiti neke od nesuglasica tokom posjeta Washingtonu krajem juna, dodao je izraelski dužnosnik, ukazujući na odluku SAD-a da sada pusti 1.700 bombi od 500 funti.

Netanyahu je tvrdio da je tek izašao u javnost sa sporom oko transfera oružja nakon što su mjesecima pokušaja privatnog rješavanja problema propali. SAD je nakon Gallantova posjeta priznao da su se nakupila neka uska grla u sistemu prijenosa oružja, ali je insistirao na tome da iza njih stoji birokracija, a ne politika, te da su u međuvremenu riješena.

Potvrđujući da su bombe od 500 funti bile na putu za Izrael, američki je dužnosnik naznačio da je primarni razlog zašto je to određena municija zadržana taj što je slučajno bilo dio pošiljke sa smrtonosnijim bombama od 2.000 funti.

"Jasno smo rekli da je naša zabrinutost bila oko krajnje upotrebe bombi od 2000 funti, posebno prije izraelske kampanje Rafah, koju su objavili da privode kraju", rekao je američki dužnosnik.