Odvraćanje Irana
188

Amerikanci šalju dodatne ratne brodove i borbene avione na Bliski istok da bi zaštitili Izrael

S. M.
Pentagon je objavio da će Sjedinjene Američke Države (SAD) poslati dodatne borbene avione na Bliski istok i zadržati nosač aviona u regiji, pojačavajući američko prisustvo kako bi pomogao Izraelu od mogućih napada Irana.

Ministar odbrane Lloyd Austin je također naredio dodatne krstarice i razarače sposobne za odbranu od balističkih projektila u evropske i bliskoistočne regije i poduzima korake da tamo pošalje više kopnenog oružja za odbranu od balističkih projektila, navodi Pentagon u saopćenju u petak navečer.

Ministar odbrane Lloyd Austin je također naredio slanje dodatnih krstarica i razarača s balističkim raketnim obrambenim sposobnostima u evropske i bliskoistočne regije, te poduzima korake za slanje više kopnenih balističkih raketnih obrambenih sistema u te oblasti, saopćili su iz Pentagona u petak navečer.

Amerikanci su zabrinuti zbog eskalacije nasilja na Bliskom istoku. Iran je zaprijetio da će odgovoriti nakon što je lider Hamasa Ismail Haniyeh ubijen u Teheranu, dan nakon što je viši komandant Hezbolaha Fuad Shukr ubijen u Bejrutu.

Austin je naredio da udarna grupa nosača aviona USS Abraham Lincoln za Bliski istok zamijeni udarnu grupu nosača USS Theodore Roosevelt koja se nalazi u Omanskom zaljevu. Pentagon je odlučio da zadrži nosač aviona u regiji kao sredstvo odvraćanja Irana barem do iduće godine.

Nije saopćeno odakle dolazi eskadrila borbenih aviona niti gdje će biti stacionirana na Bliskom istoku.

Pentagon ima opcije da osigura dodatnu odbranu od balističkih projektila na kopnu, kao što je Patriot ili terminalna odbrana na velikim visinama, poznata kao THAAD. Pentagon nije identifikovao koji će sistem koristiti za jačanje odbrane u regionu.

Bijela kuća u saopćenju navodi da je Biden "ponovo potvrdio svoju posvećenost sigurnosti Izraela od svih prijetnji iz Irana, uključujući njegove proxy terorističke grupe Hamas, Hezbolah i Hute".