Vrijednost 100 miliona KM
56

Amerikanci tvrde da Dodik manipulira i državnim fondovima, prozvali ga zbog kupovine zgrade UIO-a

F. H.
Foto: Pixsell/ Dejan Rakita
Foto: Pixsell/ Dejan Rakita
Ambasada SAD-a u Sarajevu je nastavila sa svojim prozivanjem Milorada Dodika i SNSD-a i navođenja na tragove o koruptivnim aktivnostima.

Ambasada SAD-a je danas Milorada Dodika prozvala, zbog kako su naveli, manipuliranja državnim fondovima.

"Milorad Dodik, također, manipulira državnim fondovima. Državni budžet BiH uključuje sredstva za kupovinu novog sjedišta Uprave za indirektno oporezivanje u Banjoj Luci. Tender za ovaj projekat je raspisan pet puta, tako da je ostalo samo jedno preduzeće s kojim se sklapa ugovor. Kome će iz Dodikova kruga ovaj sumnjivi proces dobro doći? Ova vrsta korupcije ima realnu cijenu za stanovnike u RS i širom BiH", navodi se u objavi.

Na kraju tvita je dodan hashtag Gdje je novac? kojeg Ambasada SAD-a koristi u ovoj vrsti objava.

Nakon objave obično uslijedi oštar odgovor Milorada Dodika i iz RS-a u kojem navode da se sve radi po zakonu i da je Republika Srpska finansijski stabilna.

Podsjetimo, UIO je krajem prošle godine raspisala javni oglas za kupovinu zgrade na koji je u predviđenom roku stigla jedna ponuda i to od ponuđača Grand Trade d.o.o. iz Banje Luke, pri čemu je za potrebe kancelarijskog i višenamjenskog prostora Grand Trade dostavio ponudu u iznosu od 71.119.620 KM. Za potrebe parking prostora dostavljena je ponuda u iznosu od 27.451.710 KM s PDV-om.

Kompanija Grand Trade je vlasništvu Mileta Radišića, biznismena bliskog Dodiku.

U budžetu za 2024. godinu koji je izglasan u julu osigurana su dodana sredstva u iznosu od oko 30 miliona KM koliko je bilo potrebno da se zaokruži finansijska konstrukcija za kupovinu zgrade. Ranije je osigurano 67.500.000 KM.