Obavještajni podaci
1

Amerikanci tvrde da Ukrajinci mogu probiti preostale ruske odbrambene linije do kraja godine

S. M.
Odbrambeno-obavještajna agencija Pentagona smatra da nedavni uspjesi Oružanih snaga Ukrajine ukazuju na "realnu mogućnost" proboja u ostatku ruskih odbrambenih linija do kraja godine, iako bi to bilo izuzetno teško.

Rekao je to za The Economist Trent Maul, direktor analize u Odbrambenoj obavještajnoj agenciji (DIA).

Nakon tri mjeseca sporog napredovanja, ukrajinska kontraofanziva uzima maha.

"Da smo imali ovaj razgovor prije dvije sedmice, bio bih malo pesimističniji. Njihov proboj na tom drugom odbrambenom pojasu... je zapravo prilično značajan", Maul.

Maul priznaje da američki i ukrajinski zvaničnici nisu uspjeli procijeniti dubinu ruske odbrane i koliko bi Ukrajini bilo teško da je probije oklopnim vozilima. Ukrajinski generali rekli su za Guardian da je 80 posto napora Rusije usmjereno na izgradnju prve i druge linije odbrane. Ali, Maul upozorava da značajan dio ruskih pojačanja ostaje na trećoj liniji.

Maul kaže da su dvije kritične varijable izuzetno važne: ukrajinska opskrba municijom, vitalna za podršku artiljeriji koja osigurava napredovanje, i vrijeme u jesen.

Jedan od zvaničnika Bidenove administracije kaže da je Ukrajini ostalo još oko šest do sedam sedmica borbi do kulminacije ofanzive. Maul je nešto manje tmuran.

Maul je rekao da su Sergej Surovikin, ruski general koji je izgradio odbrambene linije, i Jevgenij Prigožin, čiji su plaćenici Wagnera postigli najveće uspjehe Rusije u proteklih godinu dana, obojica van pogona, prvi otpušten, a drugi ubijen u padu aviona.

Maul takođe kaže da su nedavni uspesi Ukrajine "značajni" i da daju njenim snagama "realističnu priliku", u obaveštajnom smislu, sa verovatnoćom od 40-50 odsto, da probiju preostale ruske linije do kraja godine. Ali, on je upozorio da će ograničena municija i pogoršanje vremena to učiniti "veoma teškim".

Istovremeno, pažnja američke obavještajne zajednice već se prebacuje na sljedeću borbenu sezonu. Čak i bez pomaka ove godine, DIA vjeruje da će Ukrajina, ako može proširiti istureno područje oko Robotynea, zadržati svoje pozicije i osigurati zalihe municije, biti dobro pripremljena za još jedan prodor 2024. godine.