Godišnjica rata
1

Amsterdam: Sukobili se policija i propalestinski demonstranti tokom skupa za 7. oktobar

A. L.
Sukob između policije i okupljenih na propalestinskom skupu dogodio se jučer u glavnom gradu Nizozemske Amsterdamu.

Demonstranti su se okupili u Damraku, u blizini poznatog trga Dam u nizozemskoj prijestonici, gdje se održavao proizraelski skup.

Policija je srela propalestinske demonstrante dok su pokušavali da priđu trgu Dam i kasnije ih pendrecima udarali u pokušaju da ih spriječe da napreduju.

Okupljanje na Trgu Dam bilo je u znak sjećanja na Hamasove napade 7. oktobra, koji su pokrenuli masovnu ofanzivu Izraela na Pojas Gaze.

Osim u Amsterdamu, brojni gradovi širom Evrope takođe su u ponedeljak održali komemorativne događaje u znak sjećanja na preko 1200 Izraelaca koji su ubijeni prošle godine 7. oktobra i onih koje je Hamas uzeo kao taoce.

U Berlinu je održana komemoracija u sinagogi Chabad, gdje su neki od preživjelih u napadu oplakivali svoje voljene koji su ubijeni, istovremeno pozivajući na nastavak napora da se oslobode preostali taoci.

Italijanska premijerka Giorgia Meloni prisustvovala je ceremoniji u glavnoj rimskoj sinagogi, gdje je govorila o pravu Izraela da se brani i pravima Izraela da živi sigurno unutar svojih granica. Ona je insistirala da se poštuje međunarodno pravo i požalila se zbog razaranja koje su izazvale izraelske snage u Gazi.

Meloni je rekla da su Palestinci u Gazi bili "dva puta žrtve: prvo Hamasovog cinizma koji ih koristi kao živi štit, a zatim i izraelskih vojnih operacija".

U Francuskoj su aktivisti udruženja "Tous 7 Octobre" na ulicama Pariza okačili plakate sa licima Hamasovih talaca.

Podsjetimo, 94 od ukupno 251 taoca još uvijek se drže u zarobljeništvu u Gazi.