Preuzima mandat
0

Analiza Reutersa: Tri velika izazova čekaju Marka Ruttea na mjestu generalnog sekretara NATO-a

N. Ž.
Mark Rutte (Foto: EPA-EFE)
Mark Rutte (Foto: EPA-EFE)
Mark Rutte, bivši premijer Nizozemske, preuzet će mjesto generalnog sekretara NATO-a u utorak, a agencija Reuters je analizirala koje izazove će naslijediti od svog prethodnika Jensa Stoltenberga.

Bivši premijer Nizozemske je, kako piše Reuters, fascinirao politički svijet u Evropi i svijetu kada je čak 14 godina uspio održati vlast u ovoj zemlji, često uz različite partnere.

Njegova sposobnost da gradi koalicije i konekcije među ljudima koji nisu istih stavova bila je najbolja preporuka za mjesto generalnog sekretara NATO-a, na kojoj će to koristiti svakodnevno.

Da stvar bude teža po Ruttea, kako stoji u analizi, NATO ima tri ogromna izazova gdje će njegovo liderstvo biti ključno.

Prvi je, naravno, nastavak rata u Ukrajini. NATO članice su, uz iznimku nekoliko država poput Mađarske i Turske, snažno stale iza Ukrajine u njenoj odbrani od ruske agresije. Rutte je također na tome insistirao kao premijer Nizozemske, a očekuje se da podrška neće stati.

Drugi izazov je također povezan s rusko-ukrajinskim ratom, a radi se o težnjama država na istočnoj granici bloka da dobiju više garancija za sigurnost. Posebno se to odnosi na Baltičke države (Estonija, Latvija, Litvanija), koje od 2022. godine strahuju od ruske invazije.

Rutte bi, prema analizi Reutersa, trebao insistirati na većim izdacima za odbranu u svim državama članicama NATO-a, koje ne ispunjavaju dogovor po kojem trebaju davati dva posto BDP-a za odbranu. Trenutno, 23 od 32 države članice NATO-a ispunjavaju ovaj dogovor, koji nije formalizovan, odnosno ne postoji pravilo zbog kojeg bi se zemlje morale ovoga pridržavati.

Posljednji izazov je potencijalna pobjeda Donalda Trumpa u SAD-u. Trump i Kamala Harris će se u novembru boriti za mjesto predsjednika SAD-a, najveće države u alijansi.

Bivši američki predsjednik je javno kritikovao NATO članice, govoreći kako "SAD plaća za odbranu Evrope", a više puta je i prijetio potencijalnim napuštanjem alijanse. Zbog toga, Rutte će morati da "privoli" Trumpa, ako pobijedi, da SAD ostane aktivna članica NATO-a, što je ključno za sigurnost Starog kontinenta.