Ključni događaj
43

Analiza Reutersa: Ubistvo Sinwara otvorilo je mogućnost da Biden natjera Netanyahua na primirje

N. Ž.
Joe Biden na sastanku s Benjaminom Netanyahuom (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden na sastanku s Benjaminom Netanyahuom (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik SAD-a Joe Biden trebao bi iskoristiti ubistvo lidera Hamasa Yahye Sinwara da pojača pritisak na premijera Izraela Benjamina Netanyahua da se okonča rat koji traje već više od godinu dana, piše u svojoj analizi agencija Reuters.

Biden je pred krajem svog mandata i pitanje je ko će biti naredni predsjednik SAD-a, zbog čega bi bilo kakav pritisak na izraelskog premijera mogao biti uzaludan.

To sugeriše i izjava Netanyahua nakon što je potvrđeno da je u napadu izraelske vojske ubijen Sinwar, gdje je rekao kako "ovo nije kraj rata" te da je cilj Izraela "ulazak u Rafah."

Reuters također kaže da je situacija još kompleksnija kada uzmemo u obzir da Izrael paralelno s ratom u Gazi vodi sukob i s libanskom grupom Hezbolah. Samim tim, za završetak sukoba je potreban plan koji obuhvata oba ova fronta.

Bidenova administracija je već pojačala pritisak na Netanyahua rekavši kako će potencijalno izgubiti podršku SAD-a ako ne puste humanitarnu pomoć u Gazu, ali je pitanje koliko će se američka vlada držati obećanog.

Neki analitičari kažu da Netanyahu možda preferira da sačeka kraj Bidenovog mandata u januaru i preuzme rizik sa sljedećim predsjednikom, bilo da je to demokratski kandidat, potpredsjednica Kamala Harris, ili republikanac Donald Trump, s kojim je izraelski lider imao bliske veze.

Bidenova administracija je dugo krivila Sinwara kao glavnu prepreku za primirje i razmjenu talaca.

Ali čak i kada su citirali Sinwarovu odbijenicu na kompromis, neki američki zvaničnici su privatno kritizirali Netanyahua zbog nepokolebljivosti i promjenjivih zahtjeva dok je pokušavao da umiri ekstremno desne članove svoje vladajuće koalicije.

Dok neki analitičari sugeriraju da bi Sinwarova smrt mogla dati Netanyahuu političko pokriće kako bi pregovarao sa više fleksibilnosti, svaki potez ka postizanju sporazuma sa Hamasom vjerovatno će se suočiti s oštrim otporom članova kabineta s ekstremnim stavovima, koji su se protivili prethodno predloženim uvjetima za sporazum.

Također, izglede da Biden oživi napore za mir u Gazi umanjuju pitanja ko će zamijeniti Sinwara, koji je imao neusporediv utjecaj unutar Hamasa. Niko od njegovih potencijalnih nasljednika nema isti status. Nepoznato je ko bi mogao pregovarati u ime Hamasa i ko bi mogao imati ovlaštenje za donošenje odluka.

Iz izraelske perspektive, neki analitičari kažu da bi sada mogao biti trenutak da se udari na "obezglavljeni" Hamas umjesto da se povuče, što povećava mogućnost da rat eskalira, piše u analizi Reutersa.