Hipotetički dvoboj
63

Ankete pokazale: Michelle Obama je jedini demokrata koji može pobijediti Donalda Trumpa

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prema novoj anketi koju su u utorak proveli Reuters i Ipsos, bivša prva dama Sjedinjenih Američkih Država Michelle Obama je jedini demokrata koja u novembru u hipotetičkom dvoboju može pobijediti Donalda Trumpa.
Kako su pokazale ankete, Obama bi uvjerljivo pobijedila Trumpa sa 50 posto podrške u odnosu na njegovih 39 posto.

"Svi drugi hipotetički demokratski kandidati ili imaju sličan učinak ili lošiji od Bidena protiv Trumpa. Potpredsjednica Kamala Haris hipotetički osvaja 42 posto upisanih birača u odnosu na Trumpovih 43 posto. Guverner Kalifornije Gavin Newsom hipotetički osvaja 39 posto registriranih birača u odnosu na Trumpovih 42 posto. Svi ostali hipotetički demokratski kandidati dobivaju između 34% i 39% potencijalnih glasova među registrovanim biračima", navodi Ipsos.

Uprkos popularnosti Michelle Obame i njenim pozivima da se kandiduje za predsjednika, njen ured je u martu rekao da se "neće kandidirati za predsjednika".

"Gospođa Obama podržava kampanju za reizbor predsjednika Joea Bidena i potpredsjednice Kamale Harris", dodaje se iz njenog ureda.

Podsjetimo, sve su češće i javne priče da demokrati žele novog kandidata za izbore, posebno nakon lošeg nastupa Joea Bidena u prvoj TV debati protiv Trumpa prošle sedmice. Poslije debate ankete pokazuju da su šanse Bidena dodatno pale da ponovo bude izabran.

Uprkos pozivima da se povuče iz predsjedničke trke, Biden je jučer saopćio kako to neće učini i da će se "boriti do kraja".