Veliki broj povrijeđenih
0

Antivladini protesti u Bangladešu: Ubijene 23 osobe, traži se ostavka premijera

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najmanje 23 osobe su ubijene u Bangladešu u sukobima između policije i antivladinih demonstranata koji traže da premijer Sheikh Hasina podnese ostavku.

Policija je upotrijebila suzavac i gumene metke kako bi rastjerala demonstrante, a kako javlja BBC povrijeđeno je približno 200 osoba.

Zvaničnik Regulatorne komisije za telekomunikacije Bangladeša (BTRC) rekao je za BBC da je 4G internet usluga u području glavnog grada Dhake za sada nedostupna.

Bangladeški mediji i AFP javljaju da su smrtni slučajevi prijavljeni širom zemlje, uključujući i sjeverne okruge Bogra, Pabna i Rangpur.

Policijski sat je najavljen od 18:00 po lokalnom vremenu u nedjelju. Prema izvještajima lokalnih medija, policijski sat će biti na snazi na neodređeno vrijeme.

"Cijeli grad se pretvorio u bojno polje", rekao je za AFP jedan policajac.

Rekao je da je gomila od nekoliko hiljada demonstranata zapalila automobile i motocikle ispred bolnice.

Protest koji je prošlog mjeseca započeo zahtjevom da se ukinu kvote za radna mjesta u državnim službama sada se pretvorio u širi antivladin pokret.

Oko 10.000 ljudi je navodno privedeno u velikoj akciji snaga sigurnosti u protekle dvije sedmice. Među uhapšenima su bili pristalice opozicije i studenti.

Bangladeški mediji navode da je većinu ubijenih u prošlomjesečnim protestima ubila policija. Hiljade osoba je povrijeđeno.

Vlada tvrdi da je policija otvorila vatru samo u samoodbrani i da zaštiti državnu imovinu.