Izrael ispunio ciljeve
0

Antony Blinken stigao u Saudijsku Arabiju i poručio da je vrijeme da se rat u Gazi zaustavi

N. Ž.
Državni sekretar SAD-a Antony Blinken u Saudijskoj Arabiji (Foto: EPA-EFE)
Državni sekretar SAD-a Antony Blinken u Saudijskoj Arabiji (Foto: EPA-EFE)
Državni sekretar SAD-a Antony Blinken stigao je na Bliski istok, a odmah po slijetanju u Saudijsku Arabiju, drugu od tri države koje će posjetiti, poslao je poruku o američkim ciljevima u regionu.

Jučer je Blinken bio u Izraelu, a već danas je sletio u Saudijsku Arabiju, zemlju koja je među najvećim partnerima SAD-a u ovom dijelu svijeta.

"Od 7. oktobra, prije godinu dana, Izrael je ispunio većinu svojih strateških ciljeva u Gazi. Sve je urađeno s idejom da se napadi poput onoga na 7. oktobar 2023. godine više nikada ne desi", rekao je Blinken po slijetanju u Saudijsku Arabiju.

Dalje je istakao brojne "izraelske uspjehe" tokom prethodnih godinu dana.

"U tih godinu dana, uspjeli su uništiti vojni kapacitet Hamasa, uništiti većinu njihovog oružja, eliminisati njihove lidere uključujući Yahyu Sinwara. Sve to je stiglo s ogromnom cijenom koju su platili Palestinci u Gazi", naveo je američki državni sekretar.

Istakao je da će SAD raditi na konačnom rješenju za primirje u regiji.

"Sada je vrijeme da se izraelski vojni uspjeh pretvori u dugoročni. Ostale su dvije stvari da se urade. Trebaju se osloboditi preostali taoci te zaustaviti rat uz jasnu ideju šta će se naredno desiti. Na tome aktivno radimo i na tome ćemo raditi u nastavku ovog puta. Dok se sve ovo dešava, moramo osigurati da humanitarna pomoć dođe do ljudi kojima je potrebna u Gazi", saopštio je.

Za kraj, podsjetio je na pismo koje je iz Washingtona poslano Izraelu, a u kojem je navedeno kako će Izrael potencijalno izgubiti vojnu pomoć SAD-a ako nastavi politiku blokade humanitarne pomoći za Gazu.

Blinken će još posjetiti Katar, a 25. oktobra bi trebao još doći u Veliku Britaniju prije povratka u Washingtonu.