Nova eskalacija
0

Arapska liga oštro osudila izraelske napade na Zapadnoj obali: "Vode genocidni rat protiv Palestinaca"

FENA
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Aboul-Gheit oštro je u srijedu osudio nedavnu smrtonosnu izraelsku vojnu operaciju na sjeveru Zapadne obale.

"Racije, brutalni napadi i ubistva koje je Izrael proveo na sjeveru Zapadne obale, skupa s uništavanjem infrastrukture i opsadom bolnica, predstavljaju ozbiljnu eskalaciju koja prijeti gurnuti regiju na rub katastrofe", navodi on u saopćenju za javnost.

Taj agresivni pristup ima za cilj pokoriti palestinski narod, potkopati postojeće sporazume i dodatno anektirati palestinske teritorije u okviru ekstremno desničarske agende - kazao je.

"Izrael posvuda vodi genocidni rat protiv Palestinaca, s ciljem da njihove živote učini neodrživim", izjavio je čelnik Arapske lige.

Aboul-Gheit je optužio Sjedinjene Američke Države da nisu uspjele izvršiti značajniji pritisak na Izrael i da su popustile izraelskim manevrima i odugovlačenju, što je spriječilo napore da se postigne sporazum o prekidu vatre u Gazi.

Pozvao je Sjedinjene Američke Države da zauzmu jasan stav o nedavnim izraelskim vojnim akcijama na Zapadnoj obali i da se pozabave rastućom izraelskom arogancijom u regiji, prenosi Xinhua.