"Opasan predmet"
35

Australija: Na plaži pronađena velika misteriozna kupola, u istragu uključena i svemirska agencija

B. R.
Kupola pornađena na australskoj plaži (Screenshot: ABC)
Kupola pornađena na australskoj plaži (Screenshot: ABC)
Policiju je zbunila misteriozna i neidentificirana kupola pronađena na morskoj obali na zapadu Australije.

Stanovnici plaže Green Head, koja je 250 kilometara udaljena od grada Pertha, pronašli su veliki metalni predmet. Nadležni su pokrenuli istragu i trenutno ne pretpostavljaju da je riječ o dijelu komercijalnog aviona.

Kupola se tretira kao opasna, a policija je od stanovništva zatražila da joj se ne približavaju. Javnosti je poručeno da ulažu velike napore kako bi utvrdili kako je dospjela na plažu. To podrazumijeva i angažman Australske svemirske agencije.

Kako je objavio australski javni servis ABC pozivajući se na navode stanovnika Green Heada, promjer kupole je 2,5 metara, a duga je između 2,5 i tri metra.

Stručnjak za avijaciju Geoffrey Thomas pretpostavlja da je predmet vjerovatno bio rezervoar rakete koja je u proteklih godinu dana pala u Indijski okean.

Iz Australske svemirske agencije saopćili su da je moguće da je kupola mogla otpasti sa "stranog svemirskog lansirnog vozila" te da će zbog ovog slučaja sarađivati s međunarodnim agencijama.

Ako je riječ o rezervoaru, stručnjaci vjeruju da je bi to onda mogao biti rezervoar indijske rakete i da bi mogao sadržavati otrovne materije.

Nagađalo se da je kupola zapravo dio aviona sa 239 putnika koji je 2014. nestao kod zapadne australske obale. Međutim, Thomas smatra da nema šanse da je to dio spomenutog aviona, prenosi BBC.