Zajednička izjava
94

Australija, Novi Zeland i Kanada pozvali na hitni prekid vatre u Gazi

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Australija, Novi Zeland i Kanada pozvali su u petak na trenutni prekid vatre u Gazi i zatražili od Izraela da odgovori na sudu Ujedinjenih nacija koji je prošle sedmice presudio da su njegova okupacija palestinskih teritorija i tamošnja naselja nezakoniti.

"Izrael mora poslušati zabrinutost međunarodne zajednice", navodi se u izjavi čelnika.

"Zaštita civila je najvažnija i uslov prema međunarodnom humanitarnom pravu. Ne može se natjerati palestinske civile da plate cijenu pobjede nad Hamasom. Tome mora doći kraj", dodaju oni.

Čelnici su također saopćili da Izrael mora pozvati ekstremističke doseljenike na odgovornost za stalne akte nasilja protiv Palestinaca, preokrenuti svoj program naseljavanja na Zapadnoj obali i raditi na dvodržavnom rješenju.

Izraelska ambasada u Australiji u četvrtak je saopćilo da osuđuje činove nasilja protiv palestinskih zajednica.

Prošle je sedmice Međunarodni sud pravde (ICJ) saopćio je da je izraelska okupacija palestinskih teritorija i njegovih naselja nezakonita i da bi je trebalo povući što je moguće prije, što su njegovi najjači zaključci do sada o izraelsko-palestinskom sukobu.

U izjavi čelnika pozuiva se Izrael da "suštinski odgovori" ICJ-u.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova prošle je sedmice odbacilo mišljenje ICJ kao "temeljno pogrešno" i jednostrano, te ponovilo svoj stav da se političko rješenje u regiji može postići samo pregovorima.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu, Pojas Gaze i istočni Jerusalem - područja historijske Palestine koje Palestinci žele za državu - u bliskoistočnom ratu 1967. godine i otada je izgradio naselja na Zapadnoj obali i stalno ih širio.

Izraelski čelnici tvrde da teritorije nisu okupirane u pravnom smislu jer se nalaze na spornim područjima, ali ih Ujedinjene nacije i većina međunarodne zajednice smatraju okupiranom teritorijom.

U zajedničkoj izjavi, drugoj od februara, izražena je zabrinutost zbog eskalacije nasilja između Izraela i Hezbollaha, i rečeno da opasnost od šireg regionalnog rata čini prekid vatre u Gazi još hitnijim.

Izjava je uslijedila nekoliko sati nakon što je američka potpredsjednica Kamala Harris izvršila pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da pomogne u postizanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi koji bi ublažio patnje palestinskih civila, što je bio oštriji ton od predsjednika Joea Bidena, prenosi Reuters.