Mišljenja su podijeljena
78

Australija planira u potpunosti zabraniti korištenje društvenih mreža mlađim od 14 godina

S. Š.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Australija planira zabraniti djeci korištenje društvenih medija zbog zabrinutosti da platforme poput Instagrama i TikToka negativno utječu na fizičko i mentalno zdravlje mladih.

Australijski premijer Anthony Albanese rekao je danas da će vlada pokrenuti verifikaciju starosti u narednim mjesecima prije uvođenja zakona koji će nametnuti zabranu.

Albanese je rekao da njegova vlada Laburističke partije lijevog centra razmatra zabranu korištenja tinejdžerima između 14 i 16 godina. Nadalje, premijer je dodao da su roditelji "izrazito zabrinuti" zbog toga što njihova djeca koriste društvene mreže.

"Roditelji žele svoju djecu bez telefona i da ih vide na igralištima i u parkovima. Kao i ja. Zbog toga poduzimam ovaj korak", rekao je Albanese za Australian Broadcasting Corporation.

Opozicioni lider Peter Dutton, čelnik Liberalne stranke desnog centra, ranije je izrazio podršku zabrani društvenih medija za osobe mlađe od 16 godina.

Kina, Francuska i nekoliko država u Sjedinjenim Državama donijele su zakone koji imaju za cilj da maloljetnicima ograniče korištenje društvenih medija zbog zabrinutosti zbog štetnosti na internetu u rasponu od cyber maltretiranja do nerealnih standarda ljepote.

Kritičari tvrde da takve mjere ugrožavaju pravo mladih na izražavanje i predstavljaju rizik po privatnost.

Daniel Angus, profesor digitalne komunikacije na Tehnološkom univerzitetu u Kvinslendu, kritizirao je predloženu zabranu Australije kao "nepromišljenu", "populističku" i "pogrešnu distrakciju".

"Takva zabrana bi stvorila ozbiljnu štetu isključivanjem mladih ljudi iz smislenog, zdravog učešća u digitalnom svijetu, potencijalno ih tjerajući na internetske prostore nižeg kvaliteta i uklanjanjem važnog sredstva društvene veze", rekao je Angus u objavi na LinkedInu.