Značajna količina
0

Australija u Ukrajinu šalje 49 tenkova Abrams, paket podrške vrijedan 245 miliona dolara

F. H.
Foto: army.gov.au
Foto: army.gov.au
Desetine australskih tenkova Abrams koji će uskoro biti zamijenjeni bit će poslani u Ukrajinu u okviru paketa vojne podrške vrijednog 245 miliona dolara kako bi se ojačala borba ratom razorene zemlje protiv ruske invazije.

Više od godinu dana nakon što je Kijev prvi put izrazio interes za zastarjelu flotu M1A1 i nekoliko mjeseci nakon što je Australija odbila zahtjev za donacijom svojih prizemljenih helikoptera Taipan, vlada Australije je potvrdila da će sada pokloniti 49 tenkova američke proizvodnje.

Ministar odbrambene industrije Pat Conroy, koji ove sedmice, sudjeluje na sastanku ministara odbrane NATO-a u Briselu, direktno će izvijestiti svog ukrajinskog kolegu o najnovijem paketu podrške.

"Stojimo rame uz rame s Ukrajinom u njihovoj borbi protiv ruske ilegalne invazije", rekao je Conroy dok je bio u Londonu.

"Ovi tenkovi pružit će više vatrene moći i mobilnosti ukrajinskim oružanim snagama i nadopuniti potporu koju naši partneri pružaju ukrajinskim oklopnim brigadama - Australija je bila nepokolebljiva u našoj podršci Ukrajini. Dok se suočavamo s izazovnim geostrateškim okruženjem, važno je da nastavimo raditi zajedno s našim partnerima širom svijeta kako bismo odvratili agresiju i prisilu i zaštitili globalni poredak temeljen na pravilima", naveo je.

Conroy je rekao novinarima da je "vrijeme da se krene dalje" od kontroverze oko odluke australske vojske da skine i zakopa svoje Taipan helikoptere umjesto da pristane na službeni zahtjev Ukrajine za prizemljenim avionima.

Proteklih sedmica Australija je dobila prvi od svojih 75 novijih tenkova M1A2, koji će s vremenom zamijeniti vojnu flotu od 59 starijih vozila M1A1 koja nikada nisu korištena u borbi.

Za prijenos svojih zastarjelih Abramsa u "treću zemlju" od strane Australije bilo je potrebno dopuštenje Sjedinjenih Država u skladu s propisima o međunarodnoj trgovini oružjem (ITAR), unatoč tome što je Washington prošle godine poslao 31 vlastiti tenk M1A1 u Ukrajinu.

Budući da su starija australska vozila M1A1 pri kraju svog životnog vijeka, mali će broj zahtijevati sanaciju prije nego što se isporuči u Evropu ili bi se jednostavno mogla brzo poslati u Ukrajinu i koristiti za rezervne dijelove ili druge uloge.

Ukrajinski ambasador u Australiji, Vasyl Myroshnychenko, pozdravio je donaciju tenkova Abrams, opisujući taj potez kao "značajan doprinos" koji će spasiti živote u njegovoj zemlji.

"Ovi tenkovi će biti bitan dio naše kopnene odbrane, a mi već koristimo neke od tih tenkova, koje su nam u prošlosti dali Amerikanci, tako da već imamo timove ljudi koji znaju kako to koristiti opreme", rekao je ambasador za ABC.