Historijski animoziteti
28

Australska parlamentarka verbalno napala kralja Charlesa: "Ti nisi moj kralj"

B. R.
Australska parlamentarka Lidia Thorpe prilikom obraćanja kralju Charlesu (Foto: Reuters)
Australska parlamentarka Lidia Thorpe prilikom obraćanja kralju Charlesu (Foto: Reuters)
Australska nezavisna senatorica Lidia Thorpe, koja je Aboridžinka, danas je verbalno napala britanskog kralja Charlesa, poručivši mu: "Ti nisi moj kralj". Ovo se dogodilo nedugo prije nego što će kralj završiti s obraćanjem u Parlamentu Australije.

Naime, Thorpe je kazala da je nad njenim narodom počinjen genocid, a onda je povikala: "Ovo nije tvoja zemlja, ti nisi moj kralj". S druge strane, Aboridžinka Violet Sheridan, koja je ranije dočekala kraljevski par, spomenuti čin je okarakterisala kao nepoštivanjem te je poručila da ne govori u njeno ime.

Kraljevski par je nakon incidenta nastavio susret sa stotinama onih koji su ih čekali ispred, kako bi ih pozdravili.

Australija je država Commonwealtha, u kojoj je kralj Charles šef države, ali se nedavno povela javna debata o tome da li i dalje treba biti šef ove države.

Thorpe se dugo zalagala za sporazum između Vlade Australije i Aboridžina kao njenog domicilnog stanovništva. Australija je jedina bivša britanska kolonija u kojoj ne postoji ovakav sporazum. Mnogi Aboridžini tvrde da nikada nisu kruni ustupili svoj suverenitet ili zemlju.

Thrope je izjavila za BBC da je željela poslati jasnu poruku kralju. Prema njenim riječima, da biste bili suveren, morate biti s ove zemlje, a on nije s ove zemlje.