Građani u neizvjesnosti
23

Australske službe pretresle kuće na jugu Sidneja nakon vijesti o pronađenim nuklearnim izotopima

I. M.
Screenshot: X
Screenshot: X
Australske granične snage izvršile su raciju u jednoj kući na jugu Sidneja nakon što su zaprimile izvještaj da su pronađeni nuklearni izotopi.

Smatralo se da su policajci bili u ulici Kelsey u naselju Arncliffeu i vršili pretres zbog druge dojave kada su otkrili potencijalno opasne materijale.

Australski kanal 10 je objavio da su otkriveni izotopi uranijuma.

Portparol je rekao da se "sve odgovarajuće mjere sigurnosti primenjuju".

"Ljude u blizini lokacije pozivamo da slijede sve upute hitnih službi", rekao je glasnogovornik u saopćenju.

Stambeni blok u ulici Kelsey ostao je ograđen trakom upozorenja o "opasnoj zoni" u četvrtak popodne, a službenici graničnih snaga bili su unutar imanja.

Susjedi su rekli da ostaju u neizvjesnosti o detaljima operacije, uključujući da li su pronađeni radioaktivni materijali.

Nasser, koji živi dvije kuće niže od imanja, rekao je da su hitne službe ogradile ulicu rano ujutro te da stanovnicima rečeno da trebaju ostati u kućama ili napustiti ovo područje.

"Vidjeti granične snage i momke koji izlaze u zaštitnim odijelima pomalo je zastrašujuće. Ne znate šta se dešava i policija vam ništa ne govori. Niko ništa nije rekao. Ali pretpostavljam da je ozbiljno kada blokirate ulicu i govorite stanovnicima da napuste svoje kuće", rekao je.

Granične snage nisu potvrdile prisustvo radioaktivnog materijala, ali su potvrdile da su izvršile pretres u četvrtak uz podršku službi za hitne slučajeve Novog Južnog Walesa.