Ne može proći ispod mosta
55

Australski ledolomac vrijedan 528 miliona dolara naišao na probleme zbog svoje veličine

I. M.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Novom australskom istraživačkom ledolomcu od 528 miliona dolara odbijena je dozvola da putuje ispod Hobartovog Tasmanskog mosta kako bi napunio gorivo i umjesto toga mora otploviti stotinama kilometara sjeverno do druge luke.

Lučka uprava Tasmanije dugo je zabrinuta da je brod dug 160 metara prevelik da bi mogao sigurno proći ispod mosta, uprkos prethodnim uvjeravanjima Australske antarktičke divizije.

RSV Nuyina, koji opskrbljuje tri australske antarktičke stanice i provodi ključna istraživanja klime, vezan je na Hobartovom pristaništu Macquarie Wharf, južno od Tasmanskog mosta. Ali njegova stanica za dopunu goriva u Selfs Pointu nalazi se na kratkoj udaljenosti uzvodno s druge strane mosta.

TasPorts je ranije ukazivao da bi Nuyina mogla proći ispod mosta, ali tek nakon uspješnog završetka kurseva obuke i simulacijskih vježbi na Australskom pomorskom koledžu.

Australska antarktička divizija (AAD) potvrdila je da odobrenje nije dato i da brod umjesto toga mora otputovati u Burnie ovog ljeta, na sjeverozapadnoj obali ostrvske države, kako bi dopunio gorivo.

"AAD je dobio izsvještaj od TasPortsa da RSV Nuyinu nije dozvoljen prelazak ispod Tasmanskog mosta da puni gorivo u Selfs Pointu", rekao je glasnogovornik AAD-a za Guardian Australia.

On je saopćio da Australska antarktička divizija radi s vladom Tasmanije na dugoročnim opcijama dopunjavanja goriva u Hobartu.