Pratit će ih i vjetar
131

Austrija se sprema za ekstremne vremenske prilike: Past će i do 300 litara kiše po kvadratnom metru

V. K.
Vlasti u Austriji spremaju se za veliku promjenu vremena koja će sa sobom donijeti ogromne količine kiše.

Prema predviđanjima meteorologa, u Austriji bi do ponedjeljka moglo pasti i do 300 litara kiše po kvadratnom metru, a sve će pratiti i orkanski udari vjetra.

"Stručnjaci predviđaju kako bi kiša mogla padati neprestano do ponedjeljka ili utorka. U Donjoj Austriji očekuju do 300 litara kiše po kvadratnom metru. U drugim dijelovima moguće je očekivati i do 200 litara kiše po kvadratnom metru", piše Der Standard.

Povodom vanredne situacije oglasila se i guvernerka Donje Austrije Johanna Mikl-Leitner.

"Vremenske prilike su za nas napete i najvažnija je sigurnost naših građana. Preduzete su sve mjere predostrožnosti. Skoro 1.700 vatrogasnih jedinica s više od 100.000 članova dostupno je državi", navela je.

U pripravnosti su i putne službe.

"Sve pripreme smo napravili kako bismo brzo intervenirali i pomogli. U slučaju poplava, odrona, blata i štete koju će prouzrokovati oluja, naše kolege će odmah krenuti na teren", rekla je.

Za eventualne vanredne situacije pripremio se i Beč.

"Cijeli sistem brana u Beču dizajniran je za protok do 14.000 kubnih metara vode u sekundi, što otprilike odgovaraja najvećoj poplavi ikada zabilježenoj u Evropi 1501. godine. Ekstremne poplave iz 2002. i 2013. godine su također savladane s ovim sistemom, a grad je ostao de facto neokrznut", saopćile su gradske vlasti.