Treće hapšenje
28

Austrijska policija uhapsila još jednu osobu zbog planiranja terorističkog napada na koncertu Taylor Swift

N. Ž.
Policija u Austriji je uhapsila još jednu osobu, treću po redu, koja se po njihovim saznanjima povezuje uz planirani teroristički napad na koncertu Taylor Swift u Beču, objavio je Krone Zeitung.

Austrijski list nije otkrio puno informacija o osobi koja je uhapšena, osim da je riječ o 18-godišnjaku koji je, kako policija sumnja, u najmanju ruku imao informaciju da će do napada doći.

Podsjetimo, ranije su uhapšene dvije osobe. Jedan je idenitifikovan kao 19-godišnji Austrijanac s korijenima iz Sjeverne Makedonije, dok se o drugom ne zna mnogo osim da ima 17 godina.

Austrijska policija sumnja da je mnogo više ljudi bilo uključeno u planiranje ovog napada, koji se trebao desiti na prvom od tri koncerta koje je američka pop-zvijezda Taylor Swift trebala održati u Beču.

Među njima, prema navodima austrijskog lista Kurier, bili su i zaposlenici sigurnosne agencije koja je bila angažovana da obezbijedi događaje. Ipak, još nije potvrđeno da je ijedan od zaštitara uhapšen.

Treba još istaći da su, prema posljednjim saznanjima austrijske policije, uhapšeni bili povezani s Islamskom državom (IS), te da je u kući 19-godišnjaka pronađena ekplozivna naprava, uz brojne hemikalije, hladno oružje i falsifikovane eure.