Nakon eksplozija u Libanu
17

Aviokompanija Emirates zabranila pejdžere i voki tokije u svojim letjelicama

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Velika aviokompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata "Emirate" saopštila je da je zabranila pejdžere i voki-tokije u svojim putničkim avionima nakon eksplozija uređaja u Libanu.

"Svim putnicima koji putuju na letovima za Dubai ili su u tranzitu preko Dubaija zabranjeno je da imaju pejdžere i voki-tokije u čekiranom ili ručnom prtljagu. Takve predmete pronađene u ručnom ili čekiranom prtljagu putnika zaplijeniće policija Dubaija", saopštio je avio prevoznik.

Potez je uslijedio nakon serije eksplozija pejdžera i voki-tokija u Libanu 17. i 18. septembra, u kojima je poginulo preko 40 ljudi i povrijeđeno gotovo 3.500.

Još nije poznato šta je izazvalo istovremene eksplozije više hiljada uređaja.

Libanski pokret Hezbolah i libanske vlasti okrivljuju Izrael za eksplozije, a izraelski predsjednik Isak Hercog negirao je umiješanost svoje zemlje u ove događaje.

Podsjetimo, nakon ovih događaja krenula je potpuna eskalacija na Bliskom Istoku jer je vojska Izraela u međuvremenu ušla s pješadijom u Liban nakon čega je Iran izveo raketne napade na Izrael. Iz Izraela su kazali da je to bila greška i da će Iran dobiti "žestok odgovor".