Uspostavili punkt
0

Azerbejdžan tvrdi da nije blokirao put Armeniji, reagovala i Francuska

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Azerbejdžan je odbacio optužbe Ministarstva vanjskih poslova Francuske koje se odnose na blokadu puta Lachin, jedine kopnene rute koja Armeniji daje pristup Karabahu.
Nakon optužbi iz Francuske oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova Azerbejdžana.

Aktivnost uspostavljenog graničnog punkta Lachin, navode, usmjerena je na sigurnost građana, vozila i tereta na putu te u svrhu osiguravanja da ne dođe do zluopotrebe puta u vojne i ilegalne ekonomske svrhe od strane Armenije.

S druge strane, Armenija tvrdi da je Azerbejdžan blokirao put te je nakon telefonskog razgovora s ministrom vanjskih poslova Armenioje, francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna osudila blokadu puta.

Ona je naglasila da Azerbejdžan mora da poštuje svoje međunarodne obaveze.

Reagujući na izjave iz Francuske Azerbejdžan je izrazio žaljenje što Francuska ne podržava prijedloge Azerbejdžana za uspostavljanje alternativnih ruta ka Karabahu, kao što je put Agdam-Khankendi, za koji je rekao da ga podržavaju EU i Crveni krst.

Također se navodi da francuska strana nije obratila pažnju na jednoglasno odbijanje zahtjeva Armenije da ukloni kontrolni punkt uspostavljen 6. jula.

Uprkos tekućim razgovorima o dugoročnom mirovnom sporazumu, tenzije između susednih zemalja nedavno su porasle zbog puta Lachin, gdje je Azerbejdžan u aprilu uspostavio granični punkt.