Tenzije iznad svega

Balon na nebu i veliki problemi na zemlji: Amerika, Kina i sitnice koje haos znače

Kineski balon iznad američke teritorije bio je povod za novu svađu (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Kineski balon iznad američke teritorije bio je povod za novu svađu (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
V. Karić
07.02.2023. u 10:29

Dok je fokus svjetske javnosti i dalje na Ukrajini i svemu što je vezano za dešavanja u ovoj državi, pomalo iznenađujuća bila je informacija o dodatnom podizanju tenzija između Sjedinjenih Američkih Država i Kine i to ni manje ni više nego oko - balona.

Naravno, kada se govori o odnosima između dvije sile kao što su SAD i Kina, teško je odnose Pekinga i Washingtona definirati kao stabilne ili dobre. Jačanje Kine na globalnom nivou, sve veći utjecaj koji Peking ostvaruje i među američkim saveznicima, za Bijelu kuću odavno je postao razlog za aktiviranje alarma.

Uz to, ukoliko se u obzir uzme pitanje Tajvana i politička razmimoilaženja SAD-a i Kine oko položaja ovog ostrva, posve je jasno kako je bliža historija ovih zemalja i ranije definirana prije svega kroz geopolitičke sukobe kroz koje se nastoji ostvariti ili suzbiti određeni utjecaj.

Razloge za bilo kakvu tenziju svakako je još lakše naći od 24. februara 2022. godine kada je Vladimir Putin naredio vojsci da izvrši ofanzivu punih razmjera na susjednu Ukrajinu. Dok je većina zapadnih saveznika gotovo preko noći potpuno izolovala Rusiju iz svakog odnosa sa Zapadom, Kina je za Kremlj ostala svojevrsna "oaza spasa", strateški partner sa kojim dijeli istog neprijatelja - Sjedinjene Američke Države.

Vladimir Putin se okrenuo saradnji sa Kinom (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin se okrenuo saradnji sa Kinom (Foto: EPA-EFE)

U takvoj konstalaciji snaga, ukoliko su se odnosi Rusije i Zapada, konkretnije Sjedinjenih Američkih Država sada ocjenjuju kao najgori još od perioda Hladnog rata ni odnosi Kine sa zapadnim partnerima, konkretno Sjedinjenim Američkim Državama ne mogu definirati kao bajni. Jedino što se razlikuje u odnosu na Rusiju svakako je odsustvo vojnog elementa kakav je sada prisutan u Ukrajini.

Da će Kina u narednom periodu biti fokus Zapada pokazao je i NATO samit koji je održan u junu 2022. godine u Madridu gdje je usvojen novi Strateški koncept saveza. U njemu su potvrđene dvije stvari. Prva se odnosi na Rusiju gdje se i između redova može iščitati kako odnosi sa Ruskom Federacijom teško da će se ikada više moći vratiti na "fabričke postavke".

Drugi važan element odnosi se upravo na Kinu koja je, jasno je vidljivo to iz dokumenta, opisana kao nova glavna prijetnja za sigurnost, ali i interese euroatlantskih saveznika.

"Saveznici će raditi zajedno i odgovorno na rješavanju sistemskih izazove koje je Narodna Republika Kina postavila euroatlantskoj sigurnosti i osigurati trajnu sposobnost NATO-a da garantuje odbranu i sigurnost saveznika. Povećat ćemo našu zajedničku svijest, poboljšati našu otpornost i spremnost te se zaštititi od prinudnih taktika i napora Kine da podijeli Alijansu. Zalagat ćemo se za naše zajedničke vrijednosti i međunarodni poredak zasnovan na pravilima", dio je dokumenta koji je usvojen na samitu u Madridu.

Dječiji, ali značajni koraci ka stabilizaciji odnosa

Iako je odnos između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, naročito u prošloj godini, obilježio niz geopolitičkih tenzija, za Washington, ali i sam Peking, od velike je važnosti bilo očuvati mir. Zapadni saveznici fokusirani su na Ukrajinu, a ni Kini u trenutnom odnosu snaga sigurno ne bi odgovaralo otvaranje fronta prema SAD-u ma koliko odnosi zbog Tajvana bili napeti.

Određena relaksacija odnosa pokušala se ostvariti krajem 2022. godine kada su se na samitu zemalja G20 na Baliju prvi put sastali kineski predsjednik Xi Jinping i američki lider Joe Biden.

Uprkos napetostima, Xi i Biden bili su izuzetno raspoloženi, a poruke sa sastanka bile su jasan pokazatelj kako Washington i Peking prije svega žele stabilizaciju odnosa.

Xi Jinping i Joe Biden na samitu G20 (Foto: EPA-EFE)
Xi Jinping i Joe Biden na samitu G20 (Foto: EPA-EFE)

"Dvije strane bi trebale da poštuju jedna drugu, koegzistiraju u miru, da teže saradnji koja je dobitna i da rade zajedno kako bi osigurale da kinesko-američki odnosi napreduju na pravom putu bez gubitka smjera ili brzine, a još manje sudara", rekao je Xi Jinping.

Sličnog je razmišljanja bio i Biden koji je s medijima podijelio nekoliko informacija sa sastanka.

"Vjerujem li da je spreman na kompromis oko određenih pitanja? Da. Bili smo veoma otvoreni jedan prema drugome o stvarima na kojima se nismo slagali", rekao je Biden.

Nakon sastanka, brojni analitičari govorili su o tome kako je ovaj sastanak mali korak ka stabilizaciji odnosa. Iako se niti jedno značajno pitanje neće riješiti jednim razgovorom, mnogi su samit Bidena i Xi Jinpinga ocijenili kao pokušaj da se zaustavi dalji rast napetosti.

Nastavak rada na tome trebala je pratiti i posjeta državnog sekretara Antonyja Blinkena Pekingu. Međutim, kao u starim dobrim telenovelama španske produkcije, neočekivani događaj u potpunosti je zakomplikovao sve.

Balon pokvario "veselje"

Iako je spisak stvari koje bi mogle ugroziti odnos između SAD-a i Kine prilično dug, vjerovatno ni najveći pesimisti ne bi mogli pretpostaviti kako će odnos uspjeti narušiti jedan balon.

Prije nekoliko dana, američki vojni zvaničnici saopćili su kako je na nebu iznad Sjedinjenih Američkih Država uočen sumnjivi balon za koji su iz Pentagona naglasili kako postoji mogućnost da je riječ o kineskom uređaju za špijuniranje.

"Uvjereni smo da ovaj balon za nadzor na velikoj visini pripada Narodnoj Republici Kini. Slučajevi ove aktivnosti uočeni su u proteklih nekoliko godina, uključujući i prije ove uprave", rekao je visoki zvaničnik odbrane.

Vrlo brzo, uslijedila je reakcija Kine iz koje je saopćeno kako nije riječ o uređaju za špijuniranje već o meteorološkom uređaju koji jeste kineski, ali koji je "zalutao" u zračni prostor Sjedinjenih Američkih Država.

Balon koji je
Balon koji je "uznemirio" Amerikance (Foto: Twitter)

"On je uglavnom korišten za meteorološke svrhe. Žalimo zbog nenamjernog ulaska balona u američki zračni prostor", pojasnili su iz Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Naravno, objašnjenja nisu bila dovoljna. Pentagon je nastavio pratiti putanju balona te je saopćio kako postoji mogućnost da Kina na ovaj način želi prikupiti podatke o američkim vojnim bazama.

"Ne smijemo dozvoliti Kini da pravi šale s našim zračnim prostorom", rekao je lider Republikanaca u Senatu Mitch McConnell.

Vrlo brzo oglasio se i državni sekretar Antony Blinken koji je poručio da zbog novonastale situacije otkazuje posjetu Kini. Posjeta je planirana nekoliko mjeseci, a zapadni mediji su je ocijenili kao jedinstvenu priliku za nastavak unapređenja odnosa.

"Balon u zračnom prostoru SAD-a je neodgovoran čin i jasno kršenje suvereniteta Sjedinjenih Američkih Država i međunarodnog prava što potkopava i svrhu mog putovanja", rekao je Blinken.

Iako je kineska strana tvrdila da je riječ o meteorološkom uređaju, Amerikanci su do kraja ostali pri tome kako je balon najvjerovatnije špijunski uređaj.

"Ukoliko je riječ o špijunskom balonu i ukoliko se bojimo balona, onda smatram da moramo poduzeti korake kako bismo spriječili ulazak takvih objekata u naš zračni prostor. Nisam siguran da možemo dozvoliti da onda jednostavno pređe državu i prelazi preko nekih važnih vojnih objekata. Ne vidim logiku u tome", rekao je Leon Panetta, nekadašnji lider CIA-e u periodu administracije Baracka Obame.

Kako bi riješili dileme o tome da li je uređaj špijunski ili meteorološki, Pentagon je izdao naredbu o obaranju balona. Američki avioni oborili su objekat iznad Atlantskog okeana, a ovaj potez izazvao je dodatni bijes Pekinga čiji su zvaničnici odmah reagovali na dešavanja na tlu SAD-a.

"Ono što su Sjedinjene Američke Države učinile ozbiljno je utjecalo i potkopalo napore i napredak koje su dvije strane učinile da stabiliziraju kinesko-američke odnose otkako su se čelnici dviju zemalja sastali na Baliju u Indoneziji", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Kine Xie Feng.

Također, naglašeno je kako je ulazak balona u američki zračni prostor bio viša sila i da Kina nije imala bilo kakve špijunske namjere.

"Kineska vlada pomno prati razvoj situacije i odlučno će štititi legitimna prava i interese dotične kineske kompanije i štititi interese i dostojanstvo Kine te zadržava pravo da dalje reaguje na ovo pitanje, ako bude potrebno", naveli su.

Blinken otkazao dugo najavljivanju posjetu Kini (Foto: EPA-EFE)
Blinken otkazao dugo najavljivanju posjetu Kini (Foto: EPA-EFE)

Da li je balon bio špijunski ili meteorološki, vjerovatno je pitanje na koje javnost nikada neće dobiti tačan odgovor. Međutim, afera "Balon", koliko god bizarna bila, još jednom je samo ukazala na to kakvi odnosi trenutno vladaju među najvećim silama svijeta.

Posjete koje su planirane mjesecima, razgovori koji su vođeni i sve ono što je, bar za javnost rađeno na smanjenju tenzija između dvije sile - palo je u vodu. U trenucima geopolitičkih potresa, kada je evidentan nedostatak nepovjerenja između Zapada i Istoka, jedan "benigni" balon može predstavljati problem koji atmosferu na političkoj sceni svijeta može dovesti do usijanja.

Ovakva situacija u nekim drugim vremenima i okolnostima vjerovatno bi se riješila drugačije i o njoj bi se znatno manje pisalo. U današnjem svijetu koji se teško može opisati uravnoteženim i ovakva iskra je dovoljna da sve krene u potpuno drugom smjeru.

40