Sve veći problem
30

Bande u Danskoj za ubistva i teške zločine angažuju maloljetnike iz Švedske, policija objasnila zašto

S. Š.
Policija u Švedskoj patrolira i u Danskoj kako bi suzbila kriminal i okršaje bandi (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Policija u Švedskoj patrolira i u Danskoj kako bi suzbila kriminal i okršaje bandi (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Malme u Švedskoj i Kopenhagen u Danskoj su se posljednjih godina suočili sa eskalirajućim nasiljem bandi, koje se pojačalo tokom ljeta do te mjere da policija iz jedne zemlje djeluje u drugoj kako bi zajedničkim snagama pokušali suzbiti kriminal.

Kada kao turista prošetate Malmeom, sve izgleda vrlo idilično. Ali ispod površine, postoji manje romantična istina.

Švedski grad i Kopenhagen s druge strane tjesnaca Öresund, koji razdvaja Dansku i Švedsku, teško su pogođeni nasiljem bandi tokom ljeta. Danska policija izvještava da su tri osobe ubijene i da se dogodilo najmanje 25 napada ili pokušaja napada.

Posebno zabrinjavajuće pitanje, prema riječima policajca iz Malmea Glena Sjogrena, je starost onih koji su počinili ove zločine.

"Oni iznajmljuju ubice ovdje u Švedskoj da izvrše ubistva u Danskoj. I to su uvijek veoma mlade osobe, djeca" rekao je on za Euronews prije nego što je objasnio zašto su tako mladi.

"Jeftinije je i isplativije. A ako ih uhvate, ne dobiju dugu kaznu", pojasnio je on.

Prošle godine, švedska policija je primijetila porast u regrutovanju tinejdžera mlađih od 18 godina za izvršenje napada, jer se oni suočavaju sa manje nadzora organa za provođenje zakona i često su zaštićeni od krivičnog gonjenja u odnosu na odrasle.

Kriminalci često vrbuju članove u socijalno ugroženim imigrantskim naseljima.

Zvanični podaci pokazuju da je od aprila bilo 25 slučajeva u kojima su Danci angažovali mlade Šveđane da počine zločine u Danskoj.

Napadi su uključivali upotrebu oružja pa čak i ručnih bombi.

A prema Karolini Sköld, koja vodi program za mlade u Malmeu, djeca su ciljana na internetu.

Prekogranični kriminal između Danske i Švedske doveo je do toga da danska policija radi u Švedskoj i obrnuto. Švedska se godinama bori sa nasiljem bandi, dok je u Danskoj policija također suočena sa nasiljem i okršajima među kriminalnim bandama, ali u manjem obimu.