Izbor Vijeća Evrope
30

Beč izabran za Evropsku prijestolnicu demokratije

B. R.
Beč (Foto: Stadt Wien/Christian Furthner)
Beč (Foto: Stadt Wien/Christian Furthner)
Beč je u konkurenciji sedam gradova izabran za Evropsku prijestolnicu demokratije za 2024/2025. godinu, a tu titulu je preuzeo od Barcelone. Riječ je o priznanju Vijeća Evrope (i Kosova) čiji su žiri činili stručnjaci i građani.

Kako su saopćile bečke vlasti, žiri je činilo 4.000 građana iz 47 država, a glasalo se online. U cilju da izbor bude fer, građani Austrije nisu mogli glasati za Beč. Između ostalih, u konkurenciji bili su mu Bratislava, Leipzig, Gdansk i Izmir. Napori za zaštitu okoliš prevagnuli su u korist Beča.

"Ovo je predivno priznanje za Beč. Ponosan sam što smo uspjeli da ubijedimo žiri evropskih građana sa našim idejama o tome kako dalje razvijati demokratiju. Tokom naredne dve godine, Beč će koristiti inovativne projekte da bi pokazao kako se socijalna kohezija može dodatno ojačati učešćem građana", izjavio je gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Beč je ovu titulu osvojio u dvostepenom procesu selekcije. Poznati međunarodni stručnjaci, umjetnici i predstavnici privrede i civilnog društva analizirali su i ocjenjivali odlučnost kandidata, kao i kreativnost i inovativnost njihovih demokratskih projekata.

Cilj Beča je da tokom godine demokratije pokaže niz inovativnih rešenja kojima bi ljudi mogu direktno da učestvuju u oblikovanju sopstvenog okruženja i života. Svoju aplikaciju je zasnovao na sveobuhvatnoj strategiji demokratizacije koja je fokusirana na otvaranje administrativnih procesa i njihovo obogaćivanje demokratskim inovacijama.

Austrijska prijestonica već ima nekoliko takvih projekata. Jedan do takvih projekata je "Milion za djecu i mlade" u kojem djeca i mladi mogu odlučiti o namjeni milion eura i predložiti važne promjene i dešavanja u gradu ili "Bečki klimatski tim" gdje stanovnici grada mogu učestvovati u projektima koji poboljšavaju život u gradu, od podnošenja ideja do njihove realizacije. Cilj Beča je da postane i najdemokratskiji grad na svijetu.