Šestomjesečni mandat
3

Belgijski premijer upozorio Orbana uoči predsjedavanja: "To ne znači da ste gazda Evrope"

V. K.
Viktor Orban i Alexander De Croo (Foto: EPA-EFE)
Viktor Orban i Alexander De Croo (Foto: EPA-EFE)
Početkom jula Mađarska će i zvanično preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom na šest mjeseci, a belgijski premijer upozorio je Orbana kako ovu funkciju ne treba olako shvatiti.

Belgija će 1. jula šestomjesečno predsjedavanje predati Mađarskoj, a premijer Alexander De Croo izjavio je kako će Mađarska dobiti zanimljivu poziciju.

"Ipak, predsjedništvo ne znači da ste vi gazda Evrope. Naprotiv, to znači da morate pronaći kompromis", poručio je De Croo.

Mađarski premijer Viktor Orban obilježio je i posljednji sastanak čelnika zemalja članica Evropske unije na kojem su se razmatrala imenovanja na ključnim pozicijama u Evropskoj uniji.

Prema pisanju medija čiji su predstavnici bili u Briselu, Viktor Orban je glasao protiv imenovanja Ursule von der Leyen na mjesto predsjednice Evropske komisije, dok je za imenovanje Kaje Kallas za šeficu evropske diplomatije bio suzdržan.

S druge strane, Orban je podržao imenovanje bivšeg premijera Portugala Antonija Coste na poziciju predsjednika Evropskog vijeća.