Detalji sa suđenja
23

Benjamin Netanyahu i život na visokoj nozi: U posjete mu se ne dolazi praznih ruku

V. K.
Benjamin Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
Benjamin Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
Suđenje za korupciju bivšem premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu nastavljeno je jučer u Jerusalemu, a kao svjedokinja na suđenju se pojavila i pomoćnica milijardera Jamesa Packera i Arnona Milchana Hadas Klein.

Klein je u cijelom slučaju protiv Netanyahua opisana kao ključni svjedok, a tokom jučerašnjeg ročišta svojim svjedočenjem pokazala je i zašto joj je dodijeljena upravo ovakva "titula".

Naime, tokom prvog dana svjedočenja, Klein je pojasnila kako je kao pomoćnica milijardera uvijek imala zadatak da uime nadređenih dostavlja poklone Netanyahuu i njegovoj supruzi. Pokloni su se odnosili većinom na nakit, cigare i šampanjac.

"Pokloni, uglavnom cigarete, šampanjac i nakit, bili su vrijedni oko 195.000 eura. Jedna od stvari koje je Arnon Milchan savjetovao Packera jeste i ta da tokom posjete Netanyahuu nikada ne ide praznih ruku", rekla je svjedokinja na sudu.

Nakon što bi dobio poklone, Klein ističe kako bi Netanyahu učinio određene usluge milijarderima u smislu korištenja utjecaja koji je imao kao premijer.

"To je bila priča naših života. Nismo mu mogli reći ne, on je bio premijer", rekla je Klein.

Tokom svjedočenja Klein je iznijela i druge detalje koji se tiču poklona koje su milijarderi morali kupovati Netanyahuu. Između ostalog, osvrnula se i na slučaj kupovine cigare Cohiba 56. Naime, Netanyahu je od Milchana zatražio da mu donese upravo ovu vrstu cigareta, međutim Klein je uspjela naći samo Cohiba 54 cigarete zbog čega se Netanyahu žalio.

Također, sličan scenarij se dešavao i tokom kupovine šampanjca.

"Kada bih donijela tri boce šampanjca, Sara (Netanyahuova supruga op.a. bi se žalila zašto smo donijeli samo tri boce", rekla je Klein.

Pored ovog slučaja, bivši premijer Izraela suočava se s optužbama za prevaru u još dva slučaja, a u jednom slučaju tereti se i za uzimanje mita. Ukoliko se potvrde optužbe, izraelski zakoni predviđaju kaznu do 10 godina zatvora.

Ipak, očekuje se kako će se suđenje u ovim slučajevima nastaviti još najmanje godinu. U međuvremenu, u Izraelu će 1. novembra biti organizovani novi parlamentarni izbori što otvara mogućnost Netanyahuu da ponovno postane premijer Izraela.

Međutim, ukoliko se nakon izbora dokaže da je kriv u slučajevima za koje se tereti, Netanyahu će biti primoran podnijeti ostavku.