Kazneni koraci
50

Benjamin Netanyahu najavio da će ojačati jevrejska naselja nakon pucnjave

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Izraela, Benjamin Netanyahu najavio je da će poduzeti kaznene korake protiv Palestinaca kao odgovor na napade u kojima je ubijeno sedam Izraelaca.

Benjamin Netanyahu najavio je niz kaznenih koraka protiv Palestinaca kao odgovor na pucnjave u Jeruzalemu u kojima je ubijeno sedam Izraelaca i teško ranjeno pet drugih.

Koraci, najavljeni kasno u subotu, uključuju nove poteze za "jačanje" jevrejskih naselja, saopćio je ured izraelskog premijera.

Odluka je uslijedila uoči posjeta američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena. Bidenova administracija protivi se izgradnji izraelskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, teritorijima koje Palestinci traže za svoju državu.

Netanyahuov sigurnosni kabinet odobrio je mjere nakon dvije pucnjave, uključujući napad ispred sinagoge u istočnom Jeruzalemu u petak navečer u kojem je ubijeno sedam ljudi.

Njegov ured je rekao da se sigurnosni kabinet složio zapečatiti napadačev dom u pripremi za njegovo rušenje.

Također planira ukinuti socijalne i zdravstvene beneficije za porodicu napadača, olakšati Izraelcima nabavu oružja i pojačati napore za prikupljanje ilegalnog oružja.

Prije sastanka sigurnosnog kabineta, Netanyahu je obećao poduzeti snažne i pravovremene mjere nakon dva napada. "Naš odgovor bit će snažan, brz i tačan", rekao je. "Ne tražimo eskalaciju, ali smo spremni na svaki scenarij."

Pucnjava tokom vikenda uslijedila je nakon smrtonosnog izraelskog napada na Zapadnoj obali u četvrtak u kojem je ubijeno devet Palestinaca. Kao odgovor iz Pojasa Gaze ispaljene su rakete na Izrael, što je izazvalo niz izraelskih zračnih napada kao odgovor. Ukupno su 32 Palestinca ubijena ovog mjeseca.

Ostaje nejasno hoće li izraelski koraci biti učinkoviti. Čini se da su napadači u pucnjavi tokom vikenda, uključujući 13-godišnjeg dječaka, obojica djelovali sami i nisu bili dio organiziranih grupa.

Osim toga, Netanyahu bi mogao biti pod pritiskom članova svoje vlade, skupa vjerskih i ultranacionalističkih političara, da poduzme još oštrije mjere. Takvi bi koraci mogli izazvati dodatno nasilje i potencijalno uvući u sukob Hamas.