Ismijan prijedlog
21

Berlusconi ni mrtav ne da mira Italijanima: "Šta je sljedeće? Bunga, Bunga Airlines?"

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Nakon što je predložena odluka da se aerodrom u Milanu nazove po preminulom političaru Silviju Berlusconiju, u Italiji je uslijedio niz reakcija.

U reakcijama je prednjačila ljevičarska grupa Mlade demokrate Lombardije koji su pokrenuli peticiju u kojoj se traži od vlasti da prepispitaju odluku.

Također, prijedlog vlade izazvao je i reakcije opozicionih stranaka koje su naglasile da je sporno da se jedan od najvažnijih međunarodnih centara u Italiji imenuje po ličnosti koja je imala spornu prošlost.

"U Italiji smo prošli put od imenovanja aerodroma po Falconeu i Borsellinu (suci koji su sudili mafiji op. a.) do Berlusconija. Od nekoga ko se borio protiv mafije do nekoga ko je godinama sramotio Italiju u svijetu", naveli su iz Pokreta Pet zvjezdica.

Prijedlog je komentirala i potpredsjednica Gradskog vijeća Bielle, mjesta koje se nalazi 70 kilometara od aerodroma.

"Zašto aerodrom? To je nepravda. Zašto mu ne posvetite ime u centru za masažu sa sretnim završetkom?", rekla je Cogotti.

Građani su također komentirali prijedlog vlade te su se zapitali šta je sljedeće.

"Šta će biti dalje? Bunga Bunga Airlines?", jedan je od komentara.

Berlusconi, koji je umro prošle godine u 86. godini, predvodio je četiri vlade na čelu svoje stranke desnog centra Forza Italia i bio je jedna od najkontroverznijih ličnosti u Italiji modernog vremena.