Godišnji izvještaj
63

Beskućništvo velika prijetnja porodicama i mladima u Njemačkoj, izdvaja se jedan razlog

B. R.
Berlin (Foto: Shutterstock)
Berlin (Foto: Shutterstock)
Beskućništvo je prijetnja porodicama i mladima u Njemačkoj, i to zbog nedostatka stambenog fonda. Mnogi, svjesni spomenutog problema, u strahu su da će završiti na ulici.

Ovo je navedeno u godišnjem izvještaju koji je danas objavila Savezna radna grupa za pomoć beskućnicima (BAG W). Prema podacima iz 2022. godine, 16 posto onih s hitnim stambenim problemima, koji su tražili pomoć od neopćinskih pružatelja usluga, bili su mlađi od 25 godina. Osim toga, 13 posto osoba u dobi od 18 do 25 godina su barem jednu noć provele na ulici, prije nego što su zatražile pomoć.

Skoro polovina mladih beskućnika smještaj pronalazi kod prijatelja ili poznanika. Stručnjakinja za ovu problematiku Sarah Lotties je ukazala da ovo na prvu djeluje bezopasno, ali da to zapravo znači nesiguran život ili život u kojem se stvara ovisnost o drugom - primjera radi, ako se smještaj pruža u zamjenu za seksualne usluge. Zapravo, ovisi se o dobroj volji drugog.

Iznadprosječan je broj mladih žena koje su tražile pomoć - svaka četvrta je bila mlađa od 25 godina.

Spomenutim izvještajem se tretirala i situacija porodica s djecom. Skoro 11 posto onih koji su tražili pomoć bili su samohrani roditelji s djecom. Nadalje, jedna od tri porodice koja je tražila pomoć nije imala svoj krov nad glavom. Martin Kositza iz BAG W-a je upozorio da je posebno dramatična situacija za mlade koji su ključnoj fazi razvoja. Kako je napomenuo, bez stabilnih uslova stanovanja, posljedica su siromaštvo i socijalna isključenost.

Predsjednica BAG W-a Susanne Hahmann je pozvala nadležne da stanovanje učine pristupačnim jer u suprotnom, kako je zaključila, beskućništvo se neće moći obuzdati, piše portal tagesschau.