Bijela kuća
80

Biden i dalje vjeruje u sebe: Ne odlazim, ostajem u utrci do kraja

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Joe Biden aktivno radi na smirivanju visokopozicioniranih demokrata i osoblja u svojoj kampanji jer izvještaji i ankete mu ne idu u prilog nakon katastrofalne debate s Donaldom Trumpom prošle sedmice.

Kako piše BBC, Biden je održao ručak iza zatvorenih vrata s potpredsjednicom Kamalom Haris u Bijeloj kući dok su rasle spekulacije o tome da li će ga ona zamijeniti kao stranačkog kandidata na izborima u novembru.

Nakon toga je uslijedio sastanak šireg kruga demokrata na kojem je Biden jasno rekao da će ostati u utrci za američkog predsjednika, a Kamala Harris mu je dala svoju podršku.

"Ja sam kandidat Demokratske stranke. Niko me ne tjera. Ne idem", rekao je izvor za BBC News.

Ista fraza je ponovljena u e-poruci za prikupljanje sredstava koju je nekoliko sati kasnije poslala Biden-Harrisova kampanja.

"Dozvolite mi da kažem ovo što jasnije i jednostavnije mogu: Ostajem u trci", rekao je Biden.

Pitanja su se vrtila oko toga da li će 81-godišnjak nastaviti kampanju nakon debate s Trumpom, koju su obilježile verbalne praznine, slab glas i neki odgovori koje je bilo teško pratiti. To je izazvalo zabrinutost u demokratskim krugovima o njegovoj sposobnosti za funkciju i njegove sposobnosti da pobijedi na izborima.

Pritisak na Bidena da odustane samo je rastao u danima od kada je sve više anketa pokazalo da se prednost njegovog republikanskog rivala povećala. Anketa New York Timesa provedena nakon debate, koja je objavljena u srijedu, pokazala je da Trump sada drži najveću prednost do sada sa šest bodova.

A posebna anketa koju je objavio BBC-jev američki partner CBS News sugerira da Trump ima tri boda prednosti u odnosu na Bidena u ključnim državama. Ta anketa je također pokazala da bivši predsjednik vodi na nacionalnom nivou.