Iznenada prelomio
28

Biden je odluku o napuštanju kampanje saopćio svom timu samo minutu prije objave na Twitteru

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U 13:45 sati u nedjelju je osoblje predsjednika Joea Bidena obaviješteno da se on povlači iz predsjedničke utrke. U 13:46 sati ta je poruka javno objavljena. Biden nikada nije namjeravao napustiti utrku: sve dok se u nedjelju nije odlučio povući, bio je apsolutno u kampanji, piše AP.

Njegova je kampanja planirala prikupljanja sredstava i događanja te organizovala putovanja tokom sljedećih nekoliko sedmica. Ali čak i dok su Bidena javno osuđivali i insistirali da ostaje u utrci, on je tiho razmišljao o katastrofi koja se dogodila u proteklih nekoliko sedmica, o posljednje tri godine njegova predsjedničkog mandata i o opsegu njegove polustoljetne karijere u politici.

"Ovo mora biti jedna od najtežih odluka koje je ikada donio", rekao je senator Chris Coons, D-Del., predsjednikov najbliži saveznik u Kongresu, koji je s njim razgovarao u nedjelju.

"Znam da se želio boriti i nastaviti i pokazati da može ponovo pobijediti Donalda Trumpa, ali kako je čuo sve više i više mišljenja, mislim da se hrvao s onim što bi bilo najbolje za zemlju", rekao je Coons u intervjuu s Associated Pressom.

Ova se priča temelji na intervjuima s više od desetak ljudi upoznatih s predsjednikovim načinom razmišljanja u proteklih nekoliko sedmica, dana i sati dok je donosio odluku. Razgovarali su s Associated Pressom pod uslovom anonimnosti kako bi razgovarali o privatnim razgovorima.

Tek u subotu navečer Biden je počeo dolaziti do zaključka da se neće kandidovati za ponovni izbor. Počeo je pisati pismo američkom narodu.

Biden je bio u svojoj kući na plaži s nekima od svojih i najbližih saradnika Jill Biden: glavnim strategom Mikeom Donilonom, predsjednikovim savjetnikom Steveom Ricchettijem, zamjenicom šefa osoblja Bijele kuće Annie Tomasini i Anthonyjem Bernalom, višim savjetnikom prve dame.

Do nedjelje se njegova odluka iskristalizirala. Više je puta razgovarao s potpredsjednicom Kamalom Harris, koju bi podržao. Obavijestio je šefa osoblja Bijele kuće Jeffa Zientsa i svoju dugogodišnju pomoćnicu i predsjednicu kampanje Jen O’Malley Dillon.

Mala skupina viših savjetnika iz kampanje i Bijele kuće okupila se u 13:45. kako bi prenijeli Bidenovu odluku, dok je njegov izborni štab objavio objavu na društvenim mrežama minutu kasnije.

"Bila mi je najveća čast u životu služiti kao vaš predsjednik. I dok je moja namjera bila tražiti ponovni izbor, vjerujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i usredotočim se isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja svog mandata", napisao je Biden. .

Samo nekih pola sata kasnije uslijedio je njegov javni glas podrške Harrisu. Bila je to pažljivo koreografirana strategija koja je trebala dati punu težinu predsjednikovoj početnoj izjavi i staviti tačku na trenutak prije nego što krene naprijed u sljedeći korak.

"Danas želim ponuditi svoju punu potporu i podršku da Kamala bude kandidat naše stranke ove godine", rekao je Biden u drugoj objavi na X. "Demokrati - vrijeme je da se udružimo i pobijedimo Trumpa."

Elizabeth Alexander, direktorica komunikacija Jill Biden, rekla je, "sve do posljednjih sati odluke koju je samo on mogao donijeti, podržavala je put koji god odabrao".

"Ona je njegov najveći vjernik, šampion i uvijek na njegovoj strani, na takav pouzdan način može biti samo supružnik s gotovo 50 godina", rekao je Alexander.