Demokratska konvencija
0

Biden održao jedan od posljednjih velikih govora: Na početku zaplakao pa prozvao Trumpa

V. K.
Biden se rasplakao kada je na scenu izašla i njegova kćerka (Foto: EPA-EFE)
Biden se rasplakao kada je na scenu izašla i njegova kćerka (Foto: EPA-EFE)
Američki predsjednik Joe Biden održao je oproštajni govor na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke, a u emotivnom obraćanju Biden se osvrnuo na rezultate svog rada.

Ono što su svi mogli primijetiti jeste da se Biden uoči govora i rasplakao. U trenutku kada se penjao na binu uslijedio je veliki aplauz, a čini se kako aktuelni predsjednik nije mogao suzdržati suze.

"Ljudi, da vas pitam. Jeste li spremni glasati za slobodu? Jeste li spremni glasati za demokratiju i za Ameriku? Dozvolite mi da vas pitam, jeste li spremni da izaberete Kamalu Harris i Tima Walza?", rekao je Biden na početku govora.

Nakon toga, osvrnuo se na dolazak na vlast u SAD-u.

"Prije skoro četiri godine, na stepenicama Capitola podigao sam desnu ruku i zakleo se vama i Bogu da ću čuvati, štititi i braniti ustav i vjerno vršiti dužnost predsjednika SAD-a. Ispred mene je bio grad. Iza mene Capitol koji je, samo dvije sedmice prije, preplavljen nasilnom ruljom. Tada sam, iz dubine srce, znao da sada u Americi nema mjesta za političko nasilje", rekao je Biden.

Poručio je i kako je tada pobijedila demokratija.

"Ipak, kao što sam vjerovao tada vjerujem i sada da je napredak moguć. Pravda je dostižna, a naši najbolji dani nisu iza nas. Oni su ispred nas. Sada je ljeto. Zima je prošla. Sa zahvalnim srcem stojim pred vama ove augustovske noći i saopštavam da je demokratija prevladala. Demokratija je uspjela, a sada se mora sačuvati", poručio je Biden.

Jedan dio govora Biden je posvetio i Trumpu.

"Donald Trump naziva Ameriku propalom nacijom. Kada govori o tome da je Amerika propala kao nacija, kaže da smo izgubili. On je gubitnik", istaknuo je Biden.

Također, u govoru se osvrnuo na uspješne aktivnosti koje je proveo kao predsjednik.

"Imali smo četiri najneobičnije godine napretka ikada. Samo razmislite o tome. Korona više ne kontrolira naše živote. Prešli smo iz ekonomske krize u najjaču ekonomiju na svijetu. Rekordnih 16 miliona radnih mjesta, rekordan rast malih biznisa, rekordno tržište dionica", poručio je predsjednik SAD-a.

Tokom svog govora Biden je pažnju posvetio i Bliskom istoku.

"Prije nekoliko dana iznio sam prijedlog koji nas je približi primirju više nego ikada. Radimo 24 sata, moj državni sekretar i ja kako bismo spriječili širi rat. Ovaj rat treba okončati. Demonstranti koji protestiraju za Palestinu imaju pravo. Mnogo nevinih ljudi gine s obje strane", zaključio je.