Reakcija Bijele kuće
31

Biden povodom puštanja zarobljenika: Možemo biti zahvalni što su se porodice ponovo spojile

V. K.
Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Američki predsjednik Joe Biden održao je govor povodom prve uspješne razmjene zarobljenika između Izraela i Hamasa te je poručio kako je ovo izuzetno sretan dan za sve.

U svom govoru, Joe Biden je rekao kako Amerikanci imaju još jedan razlog da budu zahvalni povodom Dana zahvalnosti.

"Možemo biti zahvalni što su se porodice ponovo spojile sa voljenim osobama koje su držane kao taoci skoro 50 dana. Sporazum o taocima je rezultat opsežne američke diplomatije, uključujući i brojne pozive koji su uključeni liderima širom regije. Današnja razmjena je samo početak", rekao je Biden.

Potom se predsjednik SAD-a osvrnuo i na primirje koje je na snazi između Hamasa i Izraela.

"Primirje donosi važnu priliku da se civilima u Gazi isporuči prijeko potrebna hrana, lijekovi, voda i gorivo. Postavili smo mehanizme da spriječimo Hamas da preusmjeri ove zalihe i nastavljamo s naporima da pomoć zaista stigne do ljudi kojima je potrebna", poručio je prvi čovjek SAD-a.

Nakon toga, osvrnuo se i na eventualno uspostavljanje trajnog mira između Izraelaca i Palestinaca.

"Moramo obnoviti našu odlučnost da težimu rješenju dvije države u kojem Izraelci i Palestinci jednog dana mogu živjeti jedni pored drugih s jednakom mjerom slobode i dostojanstva. Hamas je pokrenuo ovaj teroristički napad jer se ničega više ne plaše od toga da Izraelci i Palestinci žive u miru jedni pored drugih. Nastaviti putem terora, nasilja, ubijanja i rata znači dati Hamasu ono što traži. Ne možemo to učiniti", mišljenja je Biden.