Bili skinuti sa liste
99

Biden prelomio: Huti ponovo proglašeni za terorističku organizaciju

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Administracija američkog predsjednika Joea Bidena u srijedu je ponovno okarakterisala Hute kao posebno označen globalni teroristički entitet (SDGT) u jeku sukoba u Crvenom moru.

Dužnosnici američke administracije rekli su da je cilj označavanja odvratiti Hute od njihove stalne agresije u Crvenom moru.

To je posljednja u nizu američkih akcija usmjerenih na Hute, a dolazi u trenutku kada se avet šireg regionalnog rata na Bliskom istoku nazire zbog izraelskog napada na Pojas Gaze.

"Ovi napadi su jasan primjer terorizma i kršenja međunarodnog prava i velika prijetnja životima, globalnoj trgovini i ugrožavaju isporuku humanitarne pomoći", rekao je visoki dužnosnik američke administracije u razgovoru s novinarima u utorak.

Američka administracija je u februaru 2021. godine uklonila oznaku SDGT-a za Hute i skinula ih s liste stranih terorističkih organizacija (FTO), nakon što ju je administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa označila u posljednjim sedmicama mandata.

Stavljanje Huta na listu terorističkih organizacija moglo bi ugroziti mirovni proces koji je u toku u Jemenu i koji je prekinuo građanski rat između Huta i međunarodno priznate vlade koju su podržale arapske države.