Vjeruje Izraelu
68

Biden se oglasio o ubistvu američke državljanke u Palestini, nije pozvao na nezavisnu istragu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Joe Biden opisao je smrtonosno pucanje Izraelskih odbrambenih snaga na tursko-američku prosvjednicu Ayşenur Ezgi Eygi kao "potpuno neprihvatljivo" u svojim prvim opširnim komentarima o njenoj smrti.

U izjavi od srijede, Biden je rekao da je Izrael "priznao odgovornost" za Eyginu smrt, ali nije podržao zahtjeve Eygijne porodice i drugih zagovornika ljudskih prava za nezavisnu istragu smrtonosnog pucanja na američkog aktivista na demonstracijama u gradu Beita na Zapadnoj obali prošle sedmice.

"Ogorčen sam i duboko ožalošćen smrću Aysenura Eygij. Izrael je priznao svoju odgovornost za Aysenurinu smrt, a preliminarna istraga je pokazala da je to rezultat tragične pogreške koja je proizašla iz nepotrebne eskalacije. Vlada SAD-a imala je puni pristup izraelskoj preliminarnoj istrazi i očekuje kontinuirani pristup dok istraga traje, tako da možemo imati povjerenja u rezultat. Mora postojati puna odgovornost. I Izrael mora učiniti više kako bi osigurao da se ovakvi incidenti nikada više ne ponove", kazao je Biden.

Kao odgovor, Hamid Ali, Eygijev partner, rekao je da Biden nije izravno kontaktirao porodicu i obnovio pozive za nezavisnu istragu o slučaju.

Bijela kuća nije razgovarala s nama. Četiri dana smo čekali da predsjednik Biden podigne slušalicu i učini pravu stvar: da nas nazove, izrazi sućut i javi nam da naređuje nezavisnu istragu o ubojstvu Ayşenur", kazao je on.

Izraelske odbrambene snage saopćile su da su rezultati inicijalne istrage pokazali da je "vrlo vjerovatno da je [Eygi] pogođena neizravno i nenamjerno vatrom IDF-a koja nije bila usmjerena na nju, već na ključnog poticatelja nereda".

Kao odgovor, američki državni tajnik, Antony Blinken, rekao je da će razgovarati s višim izraelskim dužnosnicima i zahtijevati da izraelske sigurnosne snage “naprave temeljne promjene u načinu na koji djeluju na Zapadnoj obali, uključujući promjene u njihovim pravilima angažman".

Biden nije ponudio daljnje konkretne informacije o tome kakve će promjene SAD zahtijevati od izraelskih snaga sigurnosti. Prethodne smrti američkih državljana u regiji, uključujući smrt palestinske američke novinarke Shireen Abu Akleh u Gazi 2022., također su ostale neprocesuirane.

Kamala Harris je također nazvala pucnjavu koja je dovela do Eygijeve smrti "neprihvatljivom i postavlja legitimna pitanja o ponašanju osoblja IDF-a na Zapadnoj obali. Izrael mora učiniti više kako bi osigurao da se ovakvi incidenti nikada više ne ponove.”

Biden je u kratkim komentarima za novine sugerirao da je Eygi ubijena metkom koji se odbio od tla dok su izraelske snage pucale na prosvjednike za koje IDF tvrdi da su postali nasilni.

No članovi porodice Eygi, citirajući medijska izvješća i druga istraživanja, rekli su da ne vjeruju da je pucnjava bila nesreća.

"Smrtno je pogođena u glavu metkom koji je došao iz izraelskog snajperista koji se nalazio 200 metara dalje", rekao je Ali u svojoj izjavi. “Ovo nije bila nesreća i njezine ubice moraju odgovarati.”