Podrška saveznicima
37

Biden stigao u Poljsku, sastaje se s Dudom i liderima zemalja istočnog krila NATO-a

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Joe Biden stigao je u Varšavu u ponedjeljak kasno navečer gdje će se sastati s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, zajedno s drugim liderima zemalja na istočnom krilu NATO-a.

Biden je u ponedjeljak iznenada posjetio Kijev bez prethodne najave. Posjeta je protumačena kao znak snažne američke podrške Ukrajini i dodatno uvjeravanje da Kijev neće biti ostavljen sam.

"Kada je (ruski predsjednik Vladimir) Putin pokrenuo svoju invaziju prije gotovo godinu dana, smatrao je da je Ukrajina slaba i da je Zapad podijeljen. Mislio je da nas može nadživjeti. Ali bio je u krivu. Trošak koji je Ukrajina morala platiti je izuzetno visok. Žrtve su bile prevelike... Znamo da će pred nama biti teški dani, sedmice i godine", kazao je Biden.

U Varšavi će Biden održati govor o tome kako su SAD pomogle okupiti svijet da podrži Ukrajinu te će naglasiti američku podršku istočnom krilu NATO-a.

Poljska je uz baltičke države, članica NATO koja je zauzela najoštriji stav prema Rusiji i koja se smatra za najviše ugroženu zbog ruske ekspanzije. Posjeta Bidena bi trebala da pruži dodatnu podršku ovim članicama NATO-a.