"Rat je tragedija"
34

Biden uputio poruku direktno Putinu: Ti si izabrao ovakav način, rat nije bio neophodan

S. Š.
Joe Biden tokom obraćanja u Varšavi (Foto: BBC)
Joe Biden tokom obraćanja u Varšavi (Foto: BBC)
Predsjednik SAD Joe Biden danas boravi u Varšavi gdje se sastao sa predsjednikom Poljske Andrzejem Dudom. Nakon sastanka, trenutno se obraća širokom auditorijumu, a sve povodom godišnjice od početka rata u Ukrajini.
Između ostalog, Biden je opovrgnuo tvrdnje predsjednika Rusije Vladimira Putina u utorak, rekavši da Zapad ne želi kontrolirati Rusiju.

Podsjećamo, Putin je danas također održao svoje "veliko" i "historijsko" obraćanje javnosti gdje je optužio Zapad za krvavi rat u Ukrajini.

Biden se tako, govoreći u Poljskoj, obratio narodu Rusije.

"Večeras još jednom govorim narodu Rusije. SAD i evropski narodi ne žele da kontrolišu ili unište Rusiju. Zapad nije planirao da napadne Rusiju kao što je Putin rekao danas", rekao je Biden u Varšavi.

Dodao je kako ovaj rat nikada nije neophodan i nazvao ga je tragedijom rekavši da je Putin izabrao ovakav način.

Biden je ponovio da Ukrajina mora da se brani, sve dok Rusija nastavlja rat, dok Putin ima izbor da okonča rat kad god odluči.

Predsjednik SAD-a rekao je i da Putin još uvijek sumnja u uvjerenje i nastavak podrške NATO saveznika Ukrajini, skoro godinu dana nakon rata.

"Ne bi trebalo biti sumnje. Naša podrška Ukrajini neće pokolebati, NATO neće biti podijeljen i nećemo se umoriti", rekao je Biden u Varšavi, prenosi CNN.

Nakon Bidena, javnosti se obratio i Duda koji je rekao da "zahvaljujući ukrajinskom herojstvu i podršci saveznika, Kijev nije pao".