Propao sporazum
2

Bidenov sin Hunter optužen za ilegalno posjedovanje oružja

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hunter Biden, sin američkog predsjednika Joea Bidena, krivično je optužen za ilegalno posjedovanje oružja, nakon što su propali pokušaji da se postigne sporazum o priznanju krivice.

Planirani sporazum o priznanju krivice za rješavanje optužbi za oružje i utaju poreza s kojima se suočio naglo se raspao u julu.

Sudski dokumenti pokazuju da je Biden lagao na obrascima propisanim na saveznom nivou kada je kupovao revolver Colt u prodavnici oružja u Delawareu u oktobru 2018. godine te je naveo da nije korisnik narkotika.

Ako bude proglašen krivim Bidenu prijeti maksimalna kazna od 25 godina zatvora, navodi se u saopćenju Ministarstva pravde. Međutim, stvarne za savezne zločine obično su manje od maksimalnih mogućih kazni.

U vrijeme kupovine pištolja Biden je bio ovisnik o kokainu. Prema američkim saveznim zakonima zločin je lagati u takvoj vrsti dokumentacije ili posjedovati oružje ukoliko je osoba ovisna o nekoj vrsti narkotika.

Ranije ove sedmice, republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa najavili su istragu o opozivu američkog predsjednika Bidena.