Povratak povjerenja
48

Bidenova administracija ublažila sankcije za iranski civilni nuklearni program

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Administracija američkog predsjednika Joe Bidena obnovila je ukidanje sankcija Iranu kako bi omogućila projekte na polju nuklearne saradnje, dok indirektni američko-iranski razgovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine ulaze u završnicu.

Ukidanje sankcija omogućava ruskim, kineskim i evropskim kompanijama da provode aktivnosti koje bi otežale da iranska nuklearna potrojenja budu korištena za razvoj naoružanja.  Kaznrene mjere u poništile Sjedinjene Države pod administracijom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji se povukao iz nuklearnog sporazuma.

Indirektni razgovori imaju za cilj vratiti Sjedinjene Države u sporazum i privoliti Iran da poštuje njegove odredbe. Sporazum je postignut u mandatu nekadašnjeg predsjednika Baracka Obame, i Biden je obećao vratiti Sjedinjene Države u njega.

State Department poslao je izvještaj koji je potpisao državni sekretar Antony Blinken Kongresu, u kome pojašnjava da će obnova ukidanja sankcija pomoći razgovorima u Beču o oživljavanju sporazuma potpisanog iztmeđu Irana i grupe zemalja koja uključuje Kinu, Francusku, Njemačku, Rusiju, Britaniju i Sjedinjene Države. Sporazum je zvanično nazvan Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

"Ukidanje sankcija po pitanju tih aktivnosti ima za cilj podsticanje rasprave koja bi pomogla u zaključivanju sporazuma o obostranom povratku punoj provedbi JCPOA i pripremilo bi teren za iransko poštovanje njegovih obaveza", navodi se u izvještaju u čiji je uvid došao Reuters.

Administracija američkog predsjednika Josepha Bidena dozvolila je stranim kompanijama koje sarađuju s iranskim civilnim atomskim programom da nastave saradnju, jer se na njih neće odnositi sankcije uvedene Teheranu.

Ublažavanja imaju za cilj da privole Iran da se vrati nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, koji je Teheran počeo kršiti od kako je bivši predsjednik Donald Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma 2018. godine i uveo američke sankcije, izvještava AP.

Blinkenova odluka znači da će strane države i kompanije koje rade u iranskom civilnom nuklearnom sektoru biti oslobođeni američkih kazni.

Američki zvaničnici kažu da je ključno napraviti povjerenje kako bi se Iran vratio u sporazum i negirali su da su dali Teheranu bilo kakav ustupak.

Zvaničnici su dodali da su olakšice neophodne kako bi dovele za sto ostale pregovaračke strane – Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i Evropska unija.

"Nismo olakšali sankcije Iranu i nećemo to učiniti dok/ukoliko se Teheran ne vrati svojim obavezama iz JCPOA. Uradili smo istu stvar kao i prethodna administracija – dali smo našim međunarodnim partnerima mogućnost da se pozabave nuklearnim neširenjem i sigurnosnim rizicima u Iranu", objavio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price, koristeći akronim za zvanično ime nuklearnog sporazuma – Zajednički sveobuhvatni akcioni plan.