Pogoršanje situacije?
100

Bijela kuća se oglasila nakon atentata na Bliskom istoku: "Volja da branimo Izrael ostaje ista"

B. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Prema Washingtonu, daljnje značajno pogoršanje situacije na Bliskom istoku nije neizbježno ni nakon napada na visoke dužnosnike pokreta Hezbolah i palestinskog pokreta Hamas u Bejrutu i Teheranu.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je danas novinarima, dodajući da SAD ne vidi neposrednu prijetnju eskalacije situacije.

Također je odbio komentirati okolnost napada na političkog čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu, kao i samu informaciju da je vođa pokreta ubijen.

"Ono što mogu reći jest da održavamo razinu spremnosti za odbranu naših interesa u regiji. Ne zatvaramo oči pred onim što je Iran sposoban učiniti. Naša volja da odbranimo Izrael od prijetnji u regiji, uključujući one od Irana, ako se to dogodi, ostaje ista", rekao je Kirby.

Prema riječima glasnogovornika, Bijela kuća planira nastaviti težiti primirju između Izraela i Hamasa i okončanju borbi u pojasu Gaze.

Kirby nije izravno odgovorio na novinarsko pitanje kako će smrt Haniyeha utjecati na posredovane pregovore o prekidu vatre u Gazi. Kazao je samo da je dogovor u sadašnjem razvoju situacije još uvijek ostvariv.

Američki State Department također je danas ažurirao svoje upozorenje građanima SAD-a, savjetujući im da izbjegavaju putovanja u Liban. United Airlines obustavio je svoje letove za Tel Aviv večeras; Prema saopćenju, kompanija namjerava nastaviti pratiti situaciju u interesu sigurnosti putnika i posade.