Linda Sun
6

Bivša pomoćnica guvernerice New Yorka optužena da je špijunirala za kinesku vladu

N. Ž.
Guvernerka savezne države New York Kathy Hochul (Foto: EPA-EFE)
Guvernerka savezne države New York Kathy Hochul (Foto: EPA-EFE)
Sud u Brooklynu podigao je optužnicu protiv Linde Sun, bivše pomoćnice guvernerke savezne države New York Kathy Hochul, i njenog supruga Chrisa Hua zbog sumnje da su špijunirali za vlasti u Kini.

Prema navodima iz optužnice, Sun i Hu su davali informacije vlastima u Pekingu u zamjenu za milionske iznose u novcu, te brojne poklone, uključujući i luksuzne večere.

Savezni tužioci u Brooklynu rekli su da je dok je radila u državnoj vlasti, Sun sprečavala predstavnike tajvanske vlade da se sastanu s zvaničnicima, i pokušavala da organizuje posjetu visoko rangiranog zvaničnika države New York u Kini.

U zamjenu, predstavnici kineske vlade navodno su organizovali milionske transakcije za Hua, koji je imao poslovne aktivnosti u Kini. Tužioci su rekli da su Sun i Hu koristili novac da kupe sportski automobil Ferrari Roma 2024. godine, kao i nekretnine na Long Islandu u New Yorku i u Honoluluu u vrijednosti od oko 6 miliona dolara.

Ostali pokloni uključivali su luksuzne večere koje je pripremio lični kuhar kineskog zvaničnika i dostavio ih kući Sunovih roditelja, rekli su tužioci.

Guvernerka Hochul nije optužena za bilo kakvu nedozvoljenu radnju. Njen ured je otpustio Sun u martu 2023. nakon što su otkrili dokaze o neodgovornom ponašanju, te odmah prijavili njene postupke nadležnim službama.