Ako Izrael napadne
6

Bivši ambasador Izraela u Ankari tvrdi da bi Erdogan mogao poslati vojsku u Liban

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Bivši izraelski direktor u Ministarstvu vanjskih poslova i ambasador u Ankari Alon Liel kazao je da bi turski predsjednik mogao intervenisati u Libanu ukoliko dođe do izraelske invazije.

"On nagovještava da bi mogao pokušati povećati vojnu pomoć kako bi pomogao Palestincima u njihovoj borbi, i Hamasu i onima koji se bore na Zapadnoj obali", rekao je Liel.

On je kazao da je Erdogan pokušao da u Turskoj uspostavi sjedište za Palestince sa ciljem pomoći u nabavci oružja i prijenosa novca, ali i da je malo vjerovatno da bi Erdogan poslao vojnike u Izrael..

"Vjerujem da ga trebamo shvatiti vrlo ozbiljno, budući da je ispunio mnoge svoje druge prijetnje, kao što je zaustavljanje trgovine s Izraelom. On već pokušava pomoći Palestincima, šalje žrtve u bolnice u Turskoj i svakako pronalazi načine da prebaciti novac do njih", naveo

Rekao je da će Erdogan pokušati ojačati snage koje se bore protiv okupacije slanjem novca i krijumčarenjem preko egipatske granice i da je popravio svoje odnose sa Egiptom. Također, je podvukao da "postoji tursko nedirektno prisustvo u Jerusalemu.

Ako se nešto značajno dogodi u Libanu, Erdogan svaki izraelski ulazak u Libanon vidi kao pola puta prema sebi. Mogao bi poslati snage u Libanon; učinio je to u prošlosti, uključujući slanje razarača i borbenih brodova, u Libanske teritorijalne vode", poručio je bivši izraelski ambasador.